Dokonale čisté a nablýskané příbory? Stačí je pravidelně vařit podle návodu!

Vařit příbory? Tenhle nápad trošku připomíná pohádku Honza málem králem, ve které Honza alias Jiří Korn, jež učí selku, za kterou se skrývá Slávka Budínová, vařit sekyrkovou polévku. Vtipně lakomou panímámu napálí. To ale není případ dnešního tipu na dokonale čisté příbory, byť se musí také pravidelně vyvařovat, což je proces, který může leckomu přijít podivný. Není zvláštní, dokonce funguje naprosto výborně!

xitrosti.com

Plak na příborech

Příbory nebo jiné kuchyňské náčiní často podléhá černání, nemusí jít přímo o stříbro, ale také nerez nebo jiné kovy po čase mění zabarvení. Při prvotním pohledu mohou vypadat špinavě nebo nepoužívaně, což je protivné. Navíc, když přijde návštěva, může se zdát, že příbory nejsou dokonale umyté. Jak tedy docílit blyštivých vidliček, nožů a lžící bez drahých a agresivních mycích prostředků a vyhnout se před návštěvou faux-pas?

Ruční čištění je zdlouhavé

Tradiční metoda, kterou používaly už naše babičky, je ruční čištění příborů pomocí hadříku, vody a jedlé sody. Tento způsob lze samozřejmě použít ještě dnes, co si ale budeme namlouvat, je velmi pracný a zdlouhavý, o to více, když jsou jednotlivé kusy zdobené a je nutné vyleštit detaily, za kterými se objevuje největší začernání? Jde to velmi snadno a opětovně se může použít jedlá soda.

Čtěte také: Na tahle místa Češi při úklidu zapomínají nejčastěji

xitrosti.com

Vaření příborů každé tři měsíce

Nezáleží na tom, zda omýváte nádobí v myčce nebo ručně. I dokonale umyté kovové příbory nebo příslušenství totiž po čase trpí na černání nebo se na povrchu vytvoří nevzhledný povrch. Z toho důvodu je nutné každé tři měsíce příbory vyvařit ve speciální lázni. Není třeba se bát, že se poničí, protože jsou nerezové příbory jsou odolné vůči korozi. Do hrnce se vlijí dva litry vody, přisypou se dvě lžíce jedlé sody a kuchyňské soli. Příbory se ponoří a nechají se v lázni půl hodiny vařit. Poté se jen dokonale omyjí a usuší.

Zdroj: xitrosti.com