Dokonalý smetanový dort, který ulahodí nejen chuťovým pohárkům, ale i očím. Jeho příprava Vám zabere jen 30 minut času!

Jedná se o naprosto dokonalý a jednoduchý recept, který je populární díky svému vzhledu a lehkosti. Ulahodí nejen chuťovým buňkám, ale také očím. Máte-li tedy na víkend naplánovanou důležitou návštěvu, pak určitě připravte tento dezert, neboť s ním okouzlíte naprosto každého. Tento famózní smetanový dort totiž nenechá nikoho chladným!

Tento dort je skvělým vynálezem pro pracující ženy v domácnosti, stejně jako pro ty, kteří se naučili jen základy cukrářského řemesla. Koneckonců, s minimem úsilí, získáte velmi atraktivní a chutný dezert, jehož příprava Vám zabere jen půl hodiny!

Co budete potřebovat?

  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 200 g kondenzovaného mléka
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 8 PL hladké mouky
  • 700 g zakysané smetany
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 PL kakaového prášku

Jak na to?

  1. Nejprve si při pokojové teplotě vyšlehněte vejce. Pokračujte přidáním kondenzovaného mléka, mouky a prášku do pečiva. Těsto by mělo vypadat jako hustá zakysaná smetana.
  2. Následně těsto rozdělte na polovinu a do jedné poloviny přimíchejte kakao.
  3. Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Jednu část těsta nalijte do jedné formy, vymazané máslem (vystlané pečícím papírem). Druhou část těsta pečte v jiné formě.
  4. Pokud Vám to trouba dovolí, pečete oba dva koláče najednou, cca 20 minut. Pokud nemáte dvě formy, pečte odděleně.
  5. Po upečení korpusy opatrně vyndejte z forem. Po ochlazení odřízněte okraj (0,5-0,7 mm) a korpusy rozdělte na dvě poloviny. V důsledku toho byste měli dostat 2 tmavé a 2 světlé korpusy (patra).

  6. Teď přichází na řadu příprava krému, který vytvoříte spojením zakysané smetany a moučkového cukru.
  7. Na tácu si postupně hojně namažte každé patro vytvořeným krémem, barevná patra střídejte.

  8. Na závěr celý dort ze všech stran pokryjte zbývajícím krémem a posypte drobením.
  9. Výsledný dort poté umístěte do ledničky na nejméně 4 hodiny.

  10. Doporučujeme, abyste při přípravě krému použili moučkový cukr, protože krystalový cukr se v zakysané smetaně zcela nerozpustí, a tak by nepříjemně křupal. Do drobení můžete použít jakýkoliv druh mletých ořechů, který preferujete.

Dobrou chuť přejeme!

Čtěte také: Jak by se měla správně pít slivovice?