Dokonce i roky staré a nikdy nemyté pánve mi teď září čistotou: tenhle super trik musíte znát i vy

Těžko uvěřit, ale i staré sovětské pánve a hrnce mohou vypadat velmi pěkně, jako nové v obchodě!

Ať už hrnce a pánve běžně umýváte v myčce na nádobí nebo je sami umýváte ručně, někdy vaše nádobí potřebuje více péče i času, abyste ho dokonale umyli. S pomocí jedlé sody, kterou následně kombinujete s různými přísadami, se můžete vypořádat s odolnými skvrnami na těžko dostupných místech. Můžete tak spotřebovat jedlou sodu, která již svou práci udělala při čištění ledničky, ale ještě není na vyhození a vařit s ní nemůžete.

Jak často čistit hrnce a pánve s jedlou sodou

Vzhledem k tomu, jedlá soda není abrazivní, jinými slovy brusná, můžete ji použít kdykoliv, kdy vaše hrnce a pánve potřebují důkladné čištění. 

Čtěte také: Šťáva ze 3 surovin pro čištění tlustého střeva, která odstraní všechny škodlivé bakterie z trávicího systému

Základní recept

Základní recept je docela jednoduchý! Věřte, výsledek vás ohromí!

Složení:

  • soda – 1 šálek
  • mycí prostředek na mytí nádobí – 2 čajové lžičky
  • voda – 2 polévkové lžíce
  • 3% peroxid vodíku – 2 polévkové lžíce (můžete přidat, ale nemusíte, dle míry znečištění – peroxid se přidává pro zesílení účinku)

Jak používat:

  1. Smíchejte všechny složky a naneste na znečištěný povrch.
  2. Nechte působit 10-15 minut. 
  3. Pánev umyjte tuhým kartáčem a čisticím prostředkem.
  4. Opláchněte teplou tekoucí vodou a sledujte ten zázrak!

Jak čistit méně běžné povrchy

Smaltované hrnce: porcelánové smaltované nádobí má relativně nepřilnavý povrch, ale může být křehké tak moc, jako žádný jiný typ pánve. Tajemství odstranění přilepených zbytků jídla či spálenin je vroucí voda smíchaná s jedlou sodou. Nejprve vodu přiveďte k varu na mírném ohni, následně v ní rozpusťte sodu. Na jeden litr vody použijte dvě polévkové lžíce jedlé sody. Vodu nechte v nádobě stát po dobu asi 15 minut a pak nenásilně umyjte spolu s běžným saponátem a kuchyňskou houbičkou.

Měděné pánve: vraťte lesk měděným hrncům a pánvím, a to s pomocí jedlé sody, octa a půlky citronu. Nejprve posypte jedlou sodu po celém dně měděného hrnce či pánvičky. Následně přelijte octem. Po chvilce vydrhněte dno pomocí půlky citrónu. Pak již stačí opláchnout a osušit. Měděné nádobí bude jako nové.