Domácí česnek? Inspirujte se osvědčenou metodou pěstování!

Česnek patří mezi základní přísadu tuzemských receptů, k tomu se jedná o jedinečnou zeleninu plnou vitamínů, minerálů a antioxidantů. Mít zásobu česnek je tak povinnost nejen s ohledem na jeho užitečnost, ale především kvůli jeho ceně, která rok od roku stoupá. O to více v dnešní době inflačních tlaků, kdy se v prodejnách objevuje dovážený česnek ze Španělska nebo z Číny. Jak si vypěstovat svůj vlastní? Není to žádná věda!

Pěstování pod kontrolou

Jak by chutnal guláš, špenát nebo rajčatová polévka bez česneku? O česnečce nebo česnekové pomazánce ani nemluvě. Právě pro tyto recepty je nutné mít dostatečné zásoby, vlastní úroda navíc neobsahuje chemikálie, protože je celý proces pod kontrolou, od sazenic až po skladování. Pěstovat česnek k tomu není vůbec složité, jak by se mohlo zdát. Celoroční zásobu si vypěstuje úplně každý, stačí se do toho pustit. A jak tedy na to?

Takřka bez práce

Jak získat sazenice? Především je nutné naklíčit česnek. K tomu pomůže metoda s plastovou lahví, z které se odřízne část s uzávěrem.

Čtěte také: Sůl patří mezi oblíbené prostředky na úklid

https://smakdnia.pl/

Pomocí fénu nebo žehličky se zahřejí okraje, které se ohrnou do boků, aby nebyly ostré.

https://smakdnia.pl/
https://smakdnia.pl/

Poté stačí naplnit láhev vodou, vzít celou palici česneku a položit ji na vršek.

https://smakdnia.pl/

Během dvou dnů česnek vyklíčí a po 10 dnech jsou kořeny dostatečně silné, aby se mohly naklíčené stroužky přesunout do zeminy.

https://smakdnia.pl/
https://smakdnia.pl/

Předpěstování v květníku nebo nádobě

Po rozvinutí kořenového systému se vyklíčené rostliny přesazují do květníků nebo jiných nádob, které se naplní směsí zeminy a kompostu, protože česnek má rád humózní půdu.

https://smakdnia.pl/
https://smakdnia.pl/

Stroužky z palice se opatrně rozdělí a vloží do hloubky, aby je zcela pokrývala zemina.

https://smakdnia.pl/

Sazenice se musí pravidelně zalévat, doporučuje se každé tři týdny přihnojování pomocí organického hnojiva.

https://smakdnia.pl/

Po předpěstování v domácím prostředí se dvouměsíční sazenice přesunují do venkovních záhonů.

https://smakdnia.pl/

Vypěstované palice mají běžně 5-8 stroužků, sklízejí se v době, kdy pětice spodních listů zhnědne, a věší se na dobře větrané a suché místo.

https://smakdnia.pl/

Zdroj: smakdnia.pl