Domácí čokoládový sirup a speciální čokoládové mléko!

Čokoládový sirup je skvělý jako poleva na zmrzlinové poháry v létě, nebo v zimě na ozdobu horkého kakaa. Čokoládový sirup je oblíbený hlavně v anglicky mluvících zemích, kde si ho dávají téměř na všechno sladké jídlo – palačinky, ovocné knedlíky nebo jen tak. U nás je tento sirup poměrně obtížné sehnat, není totiž v každém supermarketu. Proto uvádíme recept, s jehož pomocí budete mít vždy dostatek čokoládového sirupu.

Recept na domácí čokoládový sirup

Budete potřebovat:

  • 1,5 šálku cukru,
  • ¾ šálku kakaa v prášku (čím kvalitnější, tím lepší – odrazí se to na celkové chuti vašeho čokoládového sirupu),
  • 1 šálek vody,
  • 1 špetka soli,
  • 1 lžička vanilky (či vanilkového extraktu).

Příprava:

Čtěte také: MŇAM: nepečený dort dle receptu mé maminky. Nebudete věřit, že něco tak snadného a levného je tak chutné!

  1. Do malého kastrůlku vsypeme cukr, kakao a sůl. Všechno spolu promícháme.
  2. Poté přidáme vodu a přivedeme k varu.
  3. Snížíme teplotu a za občasného míchání vaříme asi 1 minutu.
  4. Odstavíme a přidáme vanilku. Pokud používáte extrakt, přidávejte ho postupně, protože má příliš výrazné aroma.
  5. Nechte vychladit a skladujte v lednici.

Jak se čokoládový sirup používá?

Už teď máte základní recept velké spousty receptů! Čokoládový sirup jednoduše můžete použít všude, kam vás napadne! Připravíte si horké i studené nápoje, koktejly i nejrůznější sladké pokrmy. Níže uvádíme dva základní recepty, do kterých můžete svůj čokoládový sirup použít. Uvidíte, že si je zamilujete!

  • Čokoládové mléko: dvě lžíce čokoládového sirupu smíchejte se sklenicí (cca 240 ml) mléka. Pokud chcete horkou čokoládu, stačí ohřát a přidat například skořici a šlehačku.
  • Čokoládový koktejl: smíchejte 150 ml studeného mléka, 40 ml čokoládového sirupu a 300 ml vanilkové zmrzliny. Vše rozmixujte dohladka.

Speciální čokoládové mléko

Ačkoli výše si můžete přečíst recept na čokoládové mléko, toto je o něco vylepšené. Budete potřebovat:

  • Hrst ledu,
  • 150 ml plnotučného mléka,
  • 40 ml smetany (33 %),
  • 1 lžička vanilkového extraktu,
  • 40 až 50 ml čokoládového sirupu.

Postup:

Všechno dejte do shakeru a společně asi 30 sekund protřepávejte. Poté nalijte do vysoké sklenice a vypijte.

Přejeme vám dobrou chuť!