David Hampl
8 dubna, 2020

V době koronavirové pandemie se mnozí lidé obávají nakupovat pečivo v obchodech. Nikdy totiž člověk neví, kdo na ně sahal, nebo hůř, kašlal či pšikal před námi. Proto se spousta hospodyněk rozhodla péci si doma pečivo vlastní. Většina ale omezuje svůj pečící repertoár na chleba a rohlíky. Přitom existuje tolik variant oblíbeného pečiva, na něž bychom během současných těžkých dnů neměli zanevřít. Co takhle oblíbené kaiserky? Přinášíme vám návod, jak si je upéct doma za pár minut.

Budeme potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 30 g droždí nebo kvásku
  • 1 lžíci cukru
  • 1 dcl mléka
  • 1 lžíci majonézy
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžičku soli
  • ½ dcl oleje
  • 1 lžíci másla
  • perlivou minerální vodu

Pokud máme droždí, nejprve jej proměníme na kvásek. Za tímto účelem v misce smícháme vlažné mléko (nesmí být studené z lednice), cukr a droždí. Necháme na teplém místě a počkáme, až se na jeho povrchu začnou tvořit bublinky. To je znamení, že se mikroorganismy z kvasnic probudily k životu a jsou připraveny konat svoji práci.

Ve větší míse smícháme mouky, majonézu, zakysanou smetanu, olej, máslo, sůl a přidáme aktivovaný kvásek. Suroviny důkladně propracujeme na hladké a husté těsto. Pokud je hutné až moc, můžeme ho naředit trochou minerálky. Když má těsto tu správnou konzistenci, přikryjte mísu čistou utěrkou a nechte ho na klidném a teplém místě vykynout, což může trvat zhruba hodinu.

Poté těsto rozdělíme rovnoměrně na stejně velké bochánky, které můžeme i zaplést do hvězdičky, pokud to umíme. Není to ale nutné. Na vrchu bochánků nožem vytvoříme zářezy, potřeme žloutkem a posypeme mákem, hrubozrnnou solí nebo sezamovými či jinými semínky. Semínka ostatně můžeme přimíchat i do těsta, chceme-li.

Hotové kaiserky vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem, předehřejeme troubu na 200 stupňů a pečeme zhruba deset minut. Propečenost houstiček můžeme zkontrolovat zapíchnutou špejlí. A to je vše! Přejeme vám dobrou chuť.

Sdílejte článek