Které dítko, a vlastně také dospělák, by nemiloval hranolky? Jsou vysoce návykové, proto často restaurace s rychlým občerstvením praskají ve švech. Dobré hranolky si lze připravit snadno i doma. Tahle varianta nadto přináší možnost si je připravit zdravější a chutnější, jsou totiž zcela bez oleje, ale jsou křupavé a dozlatova opečené jako ty z friťáku. Jak připravit tyto báječné domácí hranolky snadno a rychle?
Ingredience
Co budete na přípravu výtečných domácích hranolek potřebovat? Připravte si:
- rané brambory – 5-7 ks
- vaječné bílky – 2 ks
- sůl – dle chuti
- mletý černý pepř – dle chuti
- mletá sladká paprika – dle chuti
Návod na přípravu
Nachystejte si brambory, na tento recept se doporučují rané, ale samozřejmě lze použít i pozdní. Rané jsou hotové rychleji a jsou křehčí. Brambory zbavte slupky pomocí škrabky, dobře omyjte pod tekoucí studenou vodou. Pomocí nože nakrájejte po celé délce na asi 1 centimetr široké hranolky. Propláchněte studenou vodou.
V misce vyšlehejte bílky. Brambory mezitím v druhé misce osolte, opepřete a poprašte paprikou, dobře zamíchejte. Zalijte rozšlehaným bílkem a dobře promíchejte, aby se ingredience dobře promísily a bílek zůstal na povrchu hranolek.
Připravte si plech, který vyložte pečicím papírem. Bramborové hranolky rozložte dostatečně od sebe, vršek přikryjte pečicím papírem a utemujte. Troubu předehřejte na 200-220 °C a hranolky dejte péct asi na 10 minut. Poté odstraňte vrchní papír a dopečte dozlatova. Po dopečení můžete okamžitě podávat spolu s domácím dipem.
Zatímco děti ocení jemnější majonézu nebo tatarku, pro dospělé se bude hodit dip z majonézy, tatarky a zakysané smetany (v poměru 1:2:1), který se ochutí jarní cibulkou, sterilovanou okurkou, chilli a paprikou (sladkou nebo pálivou dle vlastních chuťových preferencí). Stačí vše zamíchat v misce a na závěr osolit a opepřit.