David Hampl
29 května, 2020

Marlenka je tradiční arménský medový moučník, který dnes seženete téměř v každých potravinách v několika variantách. Je příjemně sladký a velmi chutný a oblíbila si ho spousta lidí především pro jeho lehkost. Jelikož vychází z původní receptury moučníku připravovaného v arménských domácnostech, představuje jeden z ideálních dortů pro domácí přípravu. Ta je trochu náročnější především kvůli struktuře skládající se z tenkých vrstev těsta a krému, pokud se vám ovšem povede jej připravit, zamilujete si skvělou chuť tohoto dortu a nebudete se ji moct nabažit.

Jak by měla správně Marlenka chutnat

Díky medovému korpusu a svěží náplni je Marlenka jedinečným moučníkem, který naplní vaše chuťové pohárky vyváženou kombinací obou chuťových motivů. Toho je dosaženo právě vrstvením, jehož prostřednictvím je poměr obou typů chutí optimálně vyvážený. Promíchání obou protichůdných konzistencí v těsné blízkosti navíc zajišťuje, že korpus není v žádném místě suchý a krému není příliš mnoho. Dort je navíc velmi estetický a bude korunou každé oslavy. Vyzkoušejte následující recept, budete nadšení.

Doma připravená Marlenka

Pro výrobu domácí Marlenky je potřeba připravit korpus a následně krém (náplň).

Příprava korpusu

Na korpus budete potřebovat:

  • 40 dkg hladké mouky
  • 18 dkg másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžičky jedlé sody

Příprava těsta je velmi jednoduchá – je potřeba smíchat všechny ingredience a vypracovat do hladké tekuté konzistence. Máslo je nutné přidávat rozpuštěné. Troubu si rozehřejte na 180 °C. Pečení se provádí po jednotlivých vrstvách – použijete-li dortovou formu, připravte si 5 listů pečícího papíru o velikosti formy, pokud budete péct na plechu standardní velikosti, budou stačit 4 listy. Těsto se na papír nalévá v tenké vrstvě, každou vrstvu pečte 6-7 minut.

Krém a náplň

Na přípravu krému jsou potřeba:

  • 1 l mléka
  • 38 dkg másla
  • 2 balíčky vanilkového pudinkového prášku
  • 2 polévkové lžíce krupice,
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 15 dkg práškového cukru

Rozpusťte máslo a smíchejte ho s ostatními ingrediencemi do velmi hosté konzistence.

Příprava dortu

Potřete jednotlivé pláty těsta krémem, tak aby tloušťka vrstvy odpovídala tloušťce korpusu. Každou vrstvu můžete posypat mletými ořechy. Dort nechte 2 dny ztuhnout v lednici, aby dosáhl požadované konzistence.

Sdílejte článek