Mysleli jste si, že croissanty jsou jen výsadou Francouzů, či pekáren? V žádném případě! Fantastické domácí máslové croissanty si můžete připravit i Vy a to už za pár minut. Oblíbené pečivo je velmi jednoduché a chroupat ho můžete jak na snídani, tak kdykoliv během dne.
Co budete potřebovat?
- 500 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 50 g moučkového cukru
- 1 kostku kvasnic
- 3-3,5 dcl mléka
- 200 g másla
[hana-code-insert name=’google‘ /]Jak na to?
Jako první si rozdrobte kostku kvasnic v troše teplého mléka a přidejte špetku krystalového cukru.
Všechny ostatní přísady smíchejte a na závěr přidejte kvásek.
Prohněťte dobře vypracované těsto a nechte ho pod pokličkou vykynout.
Když je těsto nakynuté, na pomoučeném vále ho dobře vyválejte. Hrubé by mělo zůstat přibližně 1 cm, může být i maličko tenčí. Těsto natřete rozpuštěným máslem a rozdělte na 6 stejných částí. Z těch opět udělejte bochníky. Takto projde máslo až do těsta a upečené croissanty budou úžasně vláčné a budou chutnat po másle.
Každý bochník opět rozválejte na pomoučeném vále na tloušťku přibližně 1 cm. Každý z rozválených bochníků rozdělte na dalších cca 8 částí, ideálně trojúhelníčků (s nimi se nejlépe manipuluje). Trojúhelníčky obtáčajte kolem sebe a na koncích je jemně přitlačte, aby se v troubě nerozpadaly.
Vzniknou Vám mini zatočené rohlíčky. Ty uložte na vymazaný plech a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Pečte zhruba 10-15 minut, ale těsto sledujte, každá trouba peče jinak. Znakem, že croissanty jsou hotové, je zlatavá kůrka. Po vyjmutí z trouby poprašte moučkovým cukrem a podávejte s džemem nebo nutellou.
Z jedné takové dávky Vám vyjde přibližně 60 mini croissantů.
Přejeme dobrou chuť!