Domácí salám připravený v bytě? Je bez éček, je kvalitní a dokonale chutná

[no_pagination]

Koupit kvalitní salám může být nadlidský úkol. To co se dnes prodává v supermarketech je sice levné, ale plné chemie a s minimem masa. To co prodávají menší výrobci je sice kvalitní, ale velmi drahé. Kdo má zahradu a udírnu, ten problém umí vyřešit snadno. Co ale lidé, kteří bydlí v bytě? Také to jde. Máme tu recept na domácí salám, který připravíte i když bydlíte v paneláku.

Co budete potřebovat?

Přinášíme vám recept na tu nejjednodušší variantu na domácí salám, připravený v bytě. Základem proto nebude vepřové ani hovězí maso, ale alternativa v podobě drůbeží varianty. Rozhodně se jí nebojte, jelikož chutná skvěle. Co je třeba si na recept připravit?

  • 500 gramů kuřecích prsou
  • 100 gramů slaniny nebo špeku
  • 1 červená paprika kapie
  • 2 lžíce mleté červené papriky
  • 1 lžíce soli
  • ½ lžíce pepře
  • 1 lžíce koriandru
  • Petrželka, kmín, fenykl

Jaký je postup?

Postup přípravy domácího drůbežího salámu je velmi jednoduchý. Základem je příprava masa, které se nejprve nakrájí na menší kousky které se umelou. Do dané směsi je třeba přidat i slaninu, která se také umele. Uzeniny se bez tuku totiž neobejdou. Vše je třeba umlít na jemnou konzistenci. Poté přichází chvíle, kdy se do dané směsi už jenom přidají všechny ostatní ingredience, které jsou vypsány v seznamu potřebných věcí. Nyní je třeba daný základ důkladně promíchat, aby došlo k propojení chutí. Pokud to konzistence vyžaduje, je možné přidat i trochu vody.

Čtěte také: Trik osobního trenéra, který cvičí s celebrity a herci: Takhle můžete za 3 týdny zahodit 6 kg s pouhou vodu!

Do čeho plnit?

To je důležitá otázka. Dnes je možné vydat se dvěma cestami. Ta první je spojena s využitím klasiky, což jsou kapsy neboli vaky na tlačenku. Ty lze snadno pořídit v řadě obchodů s potravinami i uzeninou. Druhou možností je použití speciálních kolagenních střev, které se používají na výrobu uzenin zcela běžně. Ty je obvykle možné pořídit i v různých průměrech, které mohou být třeba i o velikosti běžného suchého salámu.

Jak na plnění?

Možností je několik. Může se jednat o klasickou plničku neboli narážečku klobás, kterou je však celkem zbytečné kupovat. Když už se má do něčeho investovat, je mnohem lepší volbou pořídit nástavec na mlýnek, kterou je možné kolagenní střeva nebo vaky na tlačenku plnit. Třetí možnost je spojena s ručním plněním. Výhoda je zde celkem jasná, jelikož není nutné do ničeho investovat. Nevýhodou je určitě to, že se jedná o postup, který je celkem pracný a časově náročnější.

Salám stačí uvařit

Jelikož se jedná o přípravu domácího salám v paneláku, tedy v bytě, je třeba tomu přizpůsobit i následnou technologickou přípravu. Jakmile je vše směsí naplněn, stačí ji jenom vložit do teplé vody, kde se uvaří. Jakmile se začne voda vařit, je třeba hrnec přikrýt poklicí a následně udržovat teplotu. Var by neměl být příliš prudký. Je vhodné, když voda bude jenom tak lehce probublávat. Takto je domácí salám vařený zhruba po dobu 60 minut. To by měla být dostačující doma k tomu, aby byly všechny suroviny, hlavně potom drůbeží maso, dostatečně tepelně upraveno.

Vyjměte z vody a nechte chladnout

Jakmile hodina vaření uteče, je vhodné salám vyjmout z vodní lázně a nechat chladnout. A to ideálně při pokojové teplotě, aby nedošlo k příliš velkému teplotnímu šoku. Ideální je dané salámy pověsit, ale není to nezbytnou podmínkou. Pamatujte, že chladnutí může trvat i několik hodin. Jakmile se bude blížit pokojová teplota, tak je třeba vložit salám do lednice, aby se eliminovalo případné zkažení. V lednici je vhodné nechat ho do doby, než bude mít přijatelnou teplotu, a to ideálně v rozmezí 1 – 4 stupně Celsia.

Vyjměte a nakrájejte

Jakmile je domácí salám dostatečně studený, je možné ho z lednice vyjmout a nakrájet. Zde myslete na tom, že daný obal se nejí. Není z materiálu, který by byl jedlý. Umí ale udržovat potřebnou konzistenci a také trvanlivost. A tak je n místě ho na salámu nechávat. Při krájení je proto vhodné vždy odloupnout jenom kousek a ten následně nakrájet. Ideálně na menší kolečka, jak se vám běžným nožem dokáže podařit.

Existuje mnoho alternativ

První domácí salám je za vámi. Podle chuti můžete příště i bez problémů experimentovat s další chutí. Je možné přidat třeba více nebo méně soli, ale i pepře. Možné je také přidat třeba celý, zelený pepř. Dobrou volbou může být i klasický, nebo také velmi populární medvědí česnek. Pro lepší červenější barvu se zase hodí přidat více červené mleté papriky, nebo zvolit tu, která má větší barevnou intenzitu.