Sekaná patří mezi oblíbené české pokrmy. Nemáme ji ovšem rádi jen my. V Německu je také velmi populární a právě Němci mají úžasný recept, který se můžete také naučit. Jakmile ji ochutnáte, v obchodě ji budete obcházet velkým obloukem. Domácí jídlo je vždy lepší než z obchodu. Čím více pokrmů se naučíte připravit sami, tím více si pochutnáte u svého jídelníčku stolu.
Co budete potřebovat?
Vepřová sekaná chutná úžasně a připravíte ji poměrně snadno. Jestli máte v kuchyni již nějaké zkušenosti, nebudete tento recept pro vás žádný problém. Základem je kvalitní vepřové maso, které doplníte kořením a vypracujete do nejlepší domácí sekané, jakou kdy ochutnáte. Vaše rodina bude mít radost a přátelé po vás budou chtít recept. Na domácí sekanou si připravte:
- vepřová plec – 500 gramů,
- vepřová líčka – 300 gramů,
- slanina – 200 gramů,
- studená voda – 200 ml,
- sůl – 20 gramů,
- černý mletý pepř – 1 lžička,
- česnekový prášek – ½ lžičky,
- mletý zázvor – špetka,
- kardamom – špetka,
- muškátový oříšek – špetka.
Pracovní postup
Veškeré maso, které máte na tento recept připravené, musíte očistit, opláchnout a nakrájet na menší kousky. Potom všechno prožeňte mlýnkem na maso. Do mletého masa přidejte koření a všechno důkladně promíchejte. Můžete to udělat ručně, ale mnohem lepší je přenést maso do kuchyňského robotu. Nejen, že je to rychlejší, ale také nebudete mít špinavé ruce. Jestli vám tato část přípravy mletého masa vadí, můžete klidně použít kuchyňského robota.
Hotovou hmotu přesuňte do připravené formy, kterou jste vymazali tukem. Vyrovnejte ji lžící nebo stěrkou. Nožem na vrchu vytvořte mřížku a vložte maso do trouby předehřáté na 80 stupňů s programem horního a spodního ohřevu. Na tuto teplotu pečte sekanou po dobu 20 minut. Potom teplotu zvyšte na 120 stupňů a pečte maso další 2 hodiny. Poté zvyšte teplotu na 200 stupňů a pečte ještě pár minut. Hotovou sekanou vyndejte z trouby, nechte trochu vychladnout a vyndejte ji z formy.
Zdroj: newsy.gotujmy.pl