Z dovolené jsem si před 20 lety přivezla tento tradiční recept. Když zjistíte, jak je to jednoduché, budete ho připravovat pravidelně i Vy!

Pilaf je tradičním pokrmem zejména v zemích Východní Evropy a oblibě se těší i v jihoasijské kuchyni. Chutné jídlo, jehož hlavní ingrediencí je rýže, je dnes známé v několika obměnách, ať už se zeleninou, ovocem, různými druhy masa nebo koření. V Ázerbájdžánu je dokonce národním jídlem, a pokud jste ho ještě neochutnali, rozhodně byste to měli zkusit. Podle následujícího receptu si připravíte pilaf v pita placce, čímž umocníte fantastickou chuť jídla a navíc, výsledný pokrm bude vypadat opravdu efektně.

Tradiční domácí kuchyně je obrovským lákadlem při návštěvě jakékoliv země. Kvůli tomuto skvělému jídlu však nemusíte cestovat do Ázerbájdžánu. Díky následujícímu receptu si ho připravíte z pohodlí domova. Šťavnaté hovězí maso ve spojení se švestkami a rozinkami je sice netradiční, ale o to chutnější kombinací, která Vás mile překvapí. Nechte se zlákat na tuto rýžovou delikatesu a určitě ji zařadíte mezi své oblíbené recepty.

Co budete potřebovat

Čtěte také: Znamení, která to v roce 2021 zažijí zajímavé chvíle

  • 2 ks pita placek
  • 1 kg rýže
  • 800 g hovězího masa
  • 2 ks mrkve
  • 1 cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 200 g sušených švestek
  • 150 g rozinek
  • 70 g másla
  • kukurmu (dle chuti)
  • sůl (dle chuti)
  • olej (na smažení masa)

[hana-code-insert name=’google‘ /]

Jak na to?

Nejprve si ve vroucí osolené vodě uvaříme rýži, ne však úplně do měkka. Odstavíme ji v okamžiku, kdy je „polouvařená“.

Následně si do hrnce začneme ukládat pita placky. Hrnec jakoby vysteleme, abychom plackami pokryli celé dno. Konce placek necháme přečnívat přes okraj hrnce.

Nyní si v hrnci na mírném plameni necháme roztát máslo. Zatím si zapneme troubu a necháme ji vyhřívat na 180 stupňů.

Očistíme si cibuli a nakrájíme ji na drobné kousky. Mrkev si také nakrájíme na drobné proužky nebo kostky.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]

Maso omyjeme a osušíme. Nakrájíme ho na kostičky a osmahneme na cibulce (na oleji). Když maso opepříme a orestujeme, těsně před koncem (přibližně 5 minut) přidáme nakrájenou mrkev a na mírném plameni necháme dusit, dokud nám nezměkne. Pokud je maso během smažení suché, podlijeme ho malým množstvím vody.

Následně si připravíme sušené rozinky a švestky. Omyjeme je, švestky nakrájíme na menší kousky a smícháme s rýží. Přidáme i opražené maso s mrkví a vše dobře zamícháme.

Celou směs dáme do hrnce s pita plackami a zarovnáme. Česnek nakrájíme na drobné kousky a přidáme na vrch rýžové vrstvy. Okořeníme kukurmou a začneme zakrývat pita plackami tak, jak je znázorněno na obrázku.

Pita placky zalijeme rozpuštěným máslem.

Pilaf následně vložíme do trouby a pečeme přibližně hodinu a půl.

Po upečení je pilaf připraven ke konzumaci. Servírujeme ho nakrájený podobně jako dort. Můžeme podávat ozdobený sušenými švestkami, rozinkami nebo meruňkami.

Věříme, že Vám tato pochoutka učaruje a přejeme dobrou chuť!