Fazole jsem vždy před vařením na noc namáčela. S tímto jednoduchým trikem to už víc dělat nemusím!

Mikrovlnnou troubu má dnes doma snad už každý. Slouží k ohřívání různých pokrmů či rozmrazování jídel. Věděli jste však i o jiných skvělých využitích, které mikrovlnná trouba nabízí? Pokud ne, určitě pokračujte ve čtení.

[hana-code-insert name=’google‘ /]Mezi další použití mikrovlnné trouby patří například i čištění česneku či rychlejší kynutí těsta na koláč a knedlík. Přinášíme Vám několik zaručených tipů, jak využít mikrovlnnou troubu ve Vaší domácnosti.

Skryté možnosti mikrovlnné trouby, o kterých (možná) nevíte!

# Rychlé čištění česneku

Čtěte také: Božský recept na jahodový sirup mé babičky, který je nejen chutný, ale také zdravý: Děti už ten kupovaný nechtějí

Syrové stroužky česneku dejte ohřát do mikrovlnné trouby po dobu 15 sekund (na plný výkon). Tento trik Vám zaručí, že čištění půjde velmi jednoduše a rychle.

# Čerstvý chléb

Pokud máte doma starší chléb, který se již nehodí na konzumování, ale nechcete ho vyhodit, vyzkoušejte toto. Chléb potřete malým množstvím vody pomocí vlhkého hadříku a dejte do mikrovlnné trouby na 20 sekund. Pečivo bude opět vláčné a navrátí se mu tatáž jemnost, jako když jste ho právě přinesli z obchodu. Při používání vlhkého hadříku buďte velmi opatrní, chléb nesmí být mokrý.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]# Rychlejší odšťavňování

Pokud se chystáte odšťavňovat ovoce, dejte ho před tím na 10 sekund do mikrovlnné trouby. Odšťavňování tak půjde rychleji a z ovoce dostanete mnohem více šťávy.

# Plná chuť ořechů

Do misky nasypte ořechy, pokapejte je olivovým olejem a dejte je zahřát na jednu minutu. Ořechy budou mít plnou chuť a nezaměnitelnou vůni.

# Hrudkový cukr

Určitě se už i Vám párkrát stalo, že jste šli nasypat cukr a byl slepený, udělali se hroudy. Místo toho, abyste tyto hroudy rozsekávali, vložte cukr do mikrovlnné trouby, přikryjte ho vlhkým hadříkem a po 25 sekundách nebude po hroudách ani stopy.

# Kynuté těsto

Na poctivé kynuté těsto potřebujeme čas a jistou dávku trpělivosti. Pokud ale spěcháte a chcete mít těsto hotové co nejdříve, použijte mikrovlnnou troubu. Misku s těstem zakryjte utěrkou a vložte do mikrovlnné trouby spolu se sklenicí vody. Zapněte přístroj po dobu 3 minut a nastavte výkon na nižší než používáte obvykle. Potom těsto nechte odpočívat po dobu 3 minut a potom opět dejte ohřát na 3 minuty a nechte těsto volně kynout. Tento proces Vám zaručí, že těsto bude rychleji nakynuté, ale zároveň se jeho objem zvýší nejméně o dvojnásobek.

# Čištění zeleniny

Pokud připravujete recept, kde potřebujete lilek, dýni či rajčata, určitě víte, jak těžko se tyto druhy zeleniny čistí. Práci Vám usnadní, jestliže zeleninu vložíte na pár vteřin do mikrovlnné trouby. Čištění půjde snadno a opravdu velmi rychle.

[hana-code-insert name=’google‘ /]# Krájení cibule bez slz

Vyřešit problém se slzami při krájení cibule můžete již za 30 sekund! Cibuli před krájením vložte do mikrovlnné trouby na 30 sekund a po slzách už nebude ani stopy.

# Pečená slanina

Plátky slaniny položte na talíř vyložený papírovými utěrkami a přikryjte je další vrstvou papírových utěrek tak, aby byla slanina zcela zakryta. Takto připravenou slaninu vložte do mikrovlnné trouby a skvěle propečená pochoutka je na světě.

# Měkčí fazole

Před tím, než dáte vařit fazole či hrách, jste určitě zvyklí na to, že luštěniny necháváte přes noc namočené ve vodě. Už to ale nemusíte dělat. Do misky nalijte vodu a nasypte luštěniny. Vložte do mikrovlnné trouby a nechte ohřívat 10 minut při středním stupni ohřevu. Poté nechte luštěniny stát v misce s vodou ještě jednu hodinu a můžete začít vařit bez zdlouhavého čekání.

Mikrovlnná trouba je v každé domácnosti skvělým pomocníkem. Pokud jste o těchto využitích nevěděli, určitě alespoň jeden z nich vyzkoušejte. Nejenže Vám usnadní práci, ale zároveň i ušetří spoustu času!