Generacemi prověřený recept na nakládané okurky. Předala mi ho má maminka a od té doby je jinak nezavařuji. Používám tajnou ingredienci

Máte rádi nakládané okurky? Spousta lidí si tuto lahůdku vychutnává, co to jen jde. Někteří mají to štěstí, že si mohou naložit okurky z vlastní zahrádky. Možná se budete divit, ale co se týče chuti, tak jsou na tom mnohem lépe nakládačky z Maďarska než od nás. Chutnají opravdu skvěle, takže pokud je chcete vyzkoušet, a přitom neplatit úplný balík, vyzkoušejte tento recept.

Výrazná a skvělá chuť

Maďarská kuchyně je už od pradávna známá svou výrazností a skvělou chutí, která ovšem nemusí zachutnat úplně všem. Navzdory tomu však existuje pokrm, resp. potravina, která zachutná všem. Jsou to samozřejmě již zmíněné nakládané okurky. Průzkumy ukazují, že lidem chutnají dokonce více než ty naše české, a to už je co říct. V nakládání okurek jsme se totiž vždy řadili na přední příčky. Možná je to ale opravdu jinak.

Potřebné ingredience

Vyzkoušejte si doma naložit vaše vlastní nakládané okurky podle tohoto maďarského receptu a zjistíte, že na tom opravdu něco je. Jejich okurky jsou vážně skvělé a svou chutí vás doslova odrovnají. K jejich přípravě budete potřebovat následující ingredience: 1 kg okurek, 6 stroužků česneku, 3 lžíce hořčičného prášku, 150 ml vinného octa, 1 litr vody, 12 kusů hřebíčku, 1 lžíci soli, 100 g cukru a koření dle chuti.

Čtěte také: Zajímali jste se někdy o to, co můžete a nemůžete dělat, když máte své dny? Něco Vás možná i překvapí!

Naskládat, zalít a sterilizovat

Nyní se pojďme podívat, jak postupovat při nakládání. V první řadě okurky pořádně očistěte od hlíny a pomocí nože lehce seřízněte jejich špičky. Připravte si prázdné sklenice na nakládání, které samozřejmě pořádně vymyjte. Do každé vložte dva stroužky česneku, koření dle chuti, jednu lžičku hořčičného prášku a hřebíčky. Poté do sklenice naskládejte rovnoměrně okurky, aby se jich tam vešlo, co nejvíce. Nálev si připravíte smícháním vody, octa, soli a cukru. Jakmile tento nálev přivedete k varu, nalijte ho do každé sklenice, které ihned zašroubujte. Nakonec vařte sklenice v hrnci po dobu 5 minut, aby se řádně sterilizovaly. Poté je nechte vychladnout a uložte na chladné místo. Přejeme výborné pochutnání.