Hledáte nějaký tip, jak ozvláštnit přílohu k hlavním chodům? Pak připravte tuto lahodnou zapečenou brokolici s květákem!

S příchodem zimy jsme museli upravit náš způsob života, styl oblečení, ale také naší stravu. Často, když není čas vynalézat zajímavé pokrmy, je dobré využít jen to, co najdete v lednici.

Toto jídlo potěší zejména ty hospodyňky, které každodenně kombinují typ jídla: kaše + maso nebo brambory + maso. Zapečená brokolice s květákem je totiž nejen chutná, ale také dietní a zdravá příloha. Pokud si přejete, můžete přidat do receptu i maso dle Vaší chuti.

Co více, pokud Vaše ratolesti odmítají jíst zeleninu, pak je toto skvělý způsob, jak je k tomu přimět. Brokolice a květák, vše zapečené se sýrem je něco, čemu Vaše děti neodolají!

Čtěte také: Cvičíte a formujete postavu do plavek? Pak byste měli zařadit do jídelníčku sladké brambory. Jsou totiž jedním z nejlepších sacharidů pro Vaše tělo!

Co budete potřebovat?

  • 500 g květáku
  • 500 g brokolice
  • 150 g másla
  • 1 PL mléka
  • 2 PL mouky
  • 150 g tvrdého sýra
  • italské byliny
  • 1/2 ČL soli

Jak na to?

  1. Nejprve si připravte květák a brokolici. Cílem je dostat jednotlivé růžičky o velikosti dle Vaší chuti.
  2. Poté je dobré zeleninu na chvíli spařit, cca na 3 minuty.
  3. Potom odlejte přebytečnou tekutinu a nechte zeleninu vychladnout.
  4. Teď je čas vyrobit si bílou béchamelovou omáčku. Zvolte hlubší pánev, či menší hrnec. Smíchejte máslo a mouku, vše důkladně promíchejte, dokud nebude směs dokonale hladká.
  5. Poté přidejte mléko, koření a sůl. Omáčku za stálého míchání vařte po dobu 10 minut, abyste předešli všem hrudkám. Jakmile se beshamel začne zahušťovat, odstraňte ho z ohně.
  6. Následně si připravte pekáč, který si vymažte máslem. Po celém pekáči si vyložte brokolici a květák.
    Vše pak zalijte beshamelovou omáčkou.
  7. Pečte v předem vyhřáté troubě po dobu 20 minut při teplotě 200 stupňů.
  8. 5 minut před koncem pečení posypte vrch strouhankou a nastrouhaným sýrem, aby se Vám vytvořila zlatá kůrka.
  9. Pokud se rozhodnete recept doplnit o maso, uvažujte, že dobu pečení je nutné prodloužit.

Dobrou chuť přejeme!