S příchodem zimy jsme museli upravit náš způsob života, styl oblečení, ale také naší stravu. Často, když není čas vynalézat zajímavé pokrmy, je dobré využít jen to, co najdete v lednici.
Toto jídlo potěší zejména ty hospodyňky, které každodenně kombinují typ jídla: kaše + maso nebo brambory + maso. Zapečená brokolice s květákem je totiž nejen chutná, ale také dietní a zdravá příloha. Pokud si přejete, můžete přidat do receptu i maso dle Vaší chuti.
Co více, pokud Vaše ratolesti odmítají jíst zeleninu, pak je toto skvělý způsob, jak je k tomu přimět. Brokolice a květák, vše zapečené se sýrem je něco, čemu Vaše děti neodolají!
Co budete potřebovat?
- 500 g květáku
- 500 g brokolice
- 150 g másla
- 1 PL mléka
- 2 PL mouky
- 150 g tvrdého sýra
- italské byliny
- 1/2 ČL soli
Jak na to?
- Nejprve si připravte květák a brokolici. Cílem je dostat jednotlivé růžičky o velikosti dle Vaší chuti.
- Poté je dobré zeleninu na chvíli spařit, cca na 3 minuty.
- Potom odlejte přebytečnou tekutinu a nechte zeleninu vychladnout.
- Teď je čas vyrobit si bílou béchamelovou omáčku. Zvolte hlubší pánev, či menší hrnec. Smíchejte máslo a mouku, vše důkladně promíchejte, dokud nebude směs dokonale hladká.
- Poté přidejte mléko, koření a sůl. Omáčku za stálého míchání vařte po dobu 10 minut, abyste předešli všem hrudkám. Jakmile se beshamel začne zahušťovat, odstraňte ho z ohně.
- Následně si připravte pekáč, který si vymažte máslem. Po celém pekáči si vyložte brokolici a květák.
Vše pak zalijte beshamelovou omáčkou. - Pečte v předem vyhřáté troubě po dobu 20 minut při teplotě 200 stupňů.
- 5 minut před koncem pečení posypte vrch strouhankou a nastrouhaným sýrem, aby se Vám vytvořila zlatá kůrka.
- Pokud se rozhodnete recept doplnit o maso, uvažujte, že dobu pečení je nutné prodloužit.
Dobrou chuť přejeme!