Hledáte recept na rychlovku k obědu či večeři? Pamatujte, že v jednoduchosti je krása. Vyzkoušejte chutné zapečené brambory, které vás neoslní jenom svou chutí, ale i jednoduchou přípravou! -
Menu

Hledáte recept na rychlovku k obědu či večeři? Pamatujte, že v jednoduchosti je krása. Vyzkoušejte chutné zapečené brambory, které vás neoslní jenom svou chutí, ale i jednoduchou přípravou!

Doba letních prázdnin není jen sezónou dovolených, ale i sezónou nových brambor. Zkuste tyto dvě skutečnosti spojit v jednu a využijte nové brambory k tomu, že se nám v letních vedrech většinou nechce do žádného náročného vaření. Pokud přemýšlíte, co rychlého a nenáročného byste mohli připravit k dnešní večeři, vyzkoušejte náš recept na zapečené brambory v troubě. Slibujeme, že večeře bude chutná, velmi rychle připravená a navíc zdravá. Z hlediska nutričního složení jsou totiž brambory bohaté na mnoho různých vitamínů a minerálních látek, například vitamín C, B1, B2, hořčík, železo, zinek, vápník či draslík.

Co jste o bramborách možná nevěděli

Brambory sice pocházejí původně z Ameriky, ale během několika staletí v Čechách natolik zdomácněly, že je mnoho lidí považuje za původní rostlinu. V české kuchyni se brambory využívají při přípravě velkého množství nejrůznějších pokrmů a upravují se na mnoho způsobů. Součástí našeho jídelníčku jsou tak nejen brambory zapékané v troubě, na které vám dnes přinášíme recept, ale také brambory vařené, pečené, bramborová kaše, bramborový knedlík, bramborák, hranolky či krokety. O oblíbenosti brambor v České republice svědčí i velké množství jejich lidových označení. Známé jsou především moravské názvy jako zemáky či erteple, ale v jiných oblastech se brambory označují také jako krumple, kobzole nebo okroše.

Brambory jsou ale nejen potravina, mají také léčivé účinky. Pozitivní účinky brambor byly zaznamenány především při obtížích s trávicí soustavou, jako je pálení žáhy, žaludeční vředy či žaludeční nevolnosti a bolesti břicha. Blahodárný účinek mají také na vysoký krevní tlak i na hladinu cholesterolu v naší krvi. Nové brambory navíc pročišťují organismus a pomáhají při potížích s ledvinami.

Co budeme potřebovat?

Na přípravu naší chutné a rychlé večeře budeme potřebovat přibližně dva kilogramy brambor, půl kilogramu klobásy, půl kilogramu anglické slaniny, čtyři cibule a sůl, pepř a další koření dle chuti. Z bylinek doporučujeme především rozmarýn a tymián, které se k bramborám skvěle hodí.

Jak si zapečené brambory připravit?

Příprava tohoto pokrmu je opravdu snadná a zvládne ji úplně každý. Začneme tím, že brambory důkladně omyjeme a oloupeme. Následně brambory nakrájíme na plátky, maximálně jeden centimetr silné, vhodnější jsou ale slabší. Takto připravené brambory vložíme do připravené zapékací misky. Následně si připravíme všechny ostatní ingredience, tedy klobásu, anglickou slaninu a cibuli, které také nakrájíme. Klobásu nakrájíme na kolečka, slaninu na kostičky a cibuli stačí nakrájet na měsíčky. Vše poté jednoduše vložíme do zapékací mísy k bramborám a za pomoci lžíce důkladně promícháme.

Poté vše ještě dochutíme kořením, mějte na paměti, že slanina i klobása bývají poměrně slané, takže soli stačí přidat opravdu jen malé množství, podobně si počínejte i s pepřem například v případě, že jste zvolili pikantní klobásu. Obě uzeniny zároveň obsahují poměrně velké množství tuku, tudíž není nutné žádný jiný tuk či olej přidávat. Tuk ze slaniny i klobásy se během pečení postupně uvolní a navíc dodá celému jídlu i mnohem lepší chuť.

Pečení a servírování

Posledním krokem přípravy je již jen překrytí zapékací misky víkem nebo hliníkovou folií. Následně už jen misku či pekáč vložíme do trouby předehřáté na sto osmdesát stupů a pečeme po dobu přibližně jedné hodiny. Po jejím uplynutí z vrchu opatrně víko či folii odstraníme a pečeme dalších přibližně třicet minut, aby se na bramborách vytvořila chutná křupavá kůrka. Naše lahodné brambory se slaninou pečené v troubě doporučujeme podávat například se sýrovým dresinkem a zeleninovým salátem či nakládanými okurkami.

Líbil se vám článek?

Tisk
RECEPTY

Doposud jste dělali kuřecí vývar naprosto špatně. Zde je návod,…

Kuřecí polévka je oblíbenou pochoutkou po celém světě. Každý ji dělá podle sebe a mnohé recepty se tak mohou lišit.…
RECEPTY

Do tohoto univerzálního karamelového krému se zamilujete! Za málo peněz…

Toužíte po něčem dobrém, krémovém a sladkém? Máme pro vás recept na krém, který vás těchto tužeb velmi rychle zbaví.…
RECEPTY

Rozřízla kuřecí prsa a začala je plnit touto směsí ze…

Pokud nevíte, co dobrého si udělat k jídlu nebo čím potěšit rodinu a své hosty, vsaďte na jistotu. Tou je v současné…
RECEPTY

Takový hovězí vývar jste zaručeně ještě nejedli, přitom je 3x…

Klasický hovězí vývar zná každý. Jedná se o recept, kde se používá hlavně maso a kořenová zelenina. My vás naučíme…
RECEPTY

Z obyčejných palačinek se stane ohromná dobrota. Do těsta přidejte…

Máte rádi palačinky a často si je děláte jen tak? Mohou se po nich vaše děti utlouci? Pokud ano, tak…
RECEPTY

Lahodná polévka před výplatou. Za 30 Kč připravíte hrnec, ze…

Kdo by neznal klasickou bramboračku. Polévka, která má v naší zemi velmi dlouhou tradici je oblíbenou pochoutkou spousty lidí. Každý má…