Hledáte recept na rychlovku k obědu či večeři? Pamatujte, že v jednoduchosti je krása. Vyzkoušejte chutné zapečené brambory, které vás neoslní jenom svou chutí, ale i jednoduchou přípravou! -
Menu

Hledáte recept na rychlovku k obědu či večeři? Pamatujte, že v jednoduchosti je krása. Vyzkoušejte chutné zapečené brambory, které vás neoslní jenom svou chutí, ale i jednoduchou přípravou!

Brambory sice pocházejí původně z Ameriky, ale během několika staletí v Čechách natolik zdomácněly, že je mnoho lidí považuje za původní rostlinu. V české kuchyni se brambory využívají při přípravě velkého množství nejrůznějších pokrmů a upravují se na mnoho způsobů. Součástí našeho jídelníčku jsou tak nejen brambory zapékané v troubě, na které vám dnes přinášíme recept, ale také brambory vařené, pečené, bramborová kaše, bramborový knedlík, bramborák, hranolky či krokety. O oblíbenosti brambor v České republice svědčí i velké množství jejich lidových označení. Známé jsou především moravské názvy jako zemáky či erteple, ale v jiných oblastech se brambory označují také jako krumple, kobzole nebo okroše.

Brambory jsou ale nejen potravina, mají také léčivé účinky. Pozitivní účinky brambor byly zaznamenány především při obtížích s trávicí soustavou, jako je pálení žáhy, žaludeční vředy či žaludeční nevolnosti a bolesti břicha. Blahodárný účinek mají také na vysoký krevní tlak i na hladinu cholesterolu v naší krvi. Nové brambory navíc pročišťují organismus a pomáhají při potížích s ledvinami.

Co budeme potřebovat?

Na přípravu naší chutné a rychlé večeře budeme potřebovat přibližně dva kilogramy brambor, půl kilogramu klobásy, půl kilogramu anglické slaniny, čtyři cibule a sůl, pepř a další koření dle chuti. Z bylinek doporučujeme především rozmarýn a tymián, které se k bramborám skvěle hodí.

Jak si zapečené brambory připravit?

Příprava tohoto pokrmu je opravdu snadná a zvládne ji úplně každý. Začneme tím, že brambory důkladně omyjeme a oloupeme. Následně brambory nakrájíme na plátky, maximálně jeden centimetr silné, vhodnější jsou ale slabší. Takto připravené brambory vložíme do připravené zapékací misky. Následně si připravíme všechny ostatní ingredience, tedy klobásu, anglickou slaninu a cibuli, které také nakrájíme. Klobásu nakrájíme na kolečka, slaninu na kostičky a cibuli stačí nakrájet na měsíčky. Vše poté jednoduše vložíme do zapékací mísy k bramborám a za pomoci lžíce důkladně promícháme.

Poté vše ještě dochutíme kořením, mějte na paměti, že slanina i klobása bývají poměrně slané, takže soli stačí přidat opravdu jen malé množství, podobně si počínejte i s pepřem například v případě, že jste zvolili pikantní klobásu. Obě uzeniny zároveň obsahují poměrně velké množství tuku, tudíž není nutné žádný jiný tuk či olej přidávat. Tuk ze slaniny i klobásy se během pečení postupně uvolní a navíc dodá celému jídlu i mnohem lepší chuť.

Pečení a servírování

Posledním krokem přípravy je již jen překrytí zapékací misky víkem nebo hliníkovou folií. Následně už jen misku či pekáč vložíme do trouby předehřáté na sto osmdesát stupů a pečeme po dobu přibližně jedné hodiny. Po jejím uplynutí z vrchu opatrně víko či folii odstraníme a pečeme dalších přibližně třicet minut, aby se na bramborách vytvořila chutná křupavá kůrka. Naše lahodné brambory se slaninou pečené v troubě doporučujeme podávat například se sýrovým dresinkem a zeleninovým salátem či nakládanými okurkami.

Pokračujte ve čtení článku na další stránce

1
2

Líbil se vám článek?

Tisk
RECEPTY

Že mleté maso, zelí a zakysaná smetana nejdou dohromady? Až…

Jaká jídla jsou ta nelepší? Rozhodně ta, která na to na první pohled nevypadají. Třeba tím, že se spojují poměrně…
RECEPTY

Co se stane, pokud spojíte piškoty, pudinkový krém a chutné…

Víte, jaký dezert je tím nejlepším? Možných adeptů je celá řada. Mezi ně rozhodně patří i Tango řezy, které jsou…
RECEPTY

Jak si zpříjemnit horké letní dny? Třeba skvělým dezertem k…

Nejrůznější dorty a dezerty jsou slabostí mnoha z nás, nejen odpolední káva chutná s dezertem mnohem lépe než bez něj. Zároveň je…
RECEPTY

Jakmile vyzkoušíte toto skvělé domácí pečivo, nebudete mít potřebu chodit…

Pokud žijete ve městě, pak zřejmě něco takového, jako je otvírací doba neřešíte. V neděli večer se prostě seberete a jdete…
RECEPTY

Vyzkoušejte chuť kuřecích prsou kombinovaných s lahodnou slaninou. Vše zvládnete…

Proč bychom měli trávit hodiny u sporáku a následně další dlouhý čas úklidem kuchyně, když existují recepty, které jsou rychlé…
RECEPTY

Chcete si připravit chutný oběd a hrozíte se toho, kolik…

Jídla, která si připravíte za poměrně krátkou dobu a navíc za použití co nejmenšího množství nádobí, jsou velmi vyhledávaná. Komu…