David Hampl
8 dubna, 2019

Není to nutně jenom maso, které by měl člověk jíst. Zapomínat nelze také na zeleninu. I proto je dobré mít v zásobě několik vegetariánských receptů, které zaujmou hlavně originální chutí. A jedním z nich jsou cukety v zakysané smetaně, u kterých už se samotného názvu jasně čiší celková originalita toho, jak jsou výjimečné. Chcete je zkusit? Tak se podívejte, jak na ně.

Pro právě cukety? Důvodů je mnoho

Když se podíváme na důvody, proč zvolit právě cukety, tak musíme říci, že jich je hned několik. Prvním důvodem je to, že se jedná o zeleninu, která je velmi chutná a která je velmi zajímavá. Dále je to také z důvodu, že je běžně dostupná jak v obchodech, tak si ji můžete také jednoduše vypěstovat i na své zahradě. Třetím důvodem je následně i to, že cuketa v zakysané smetaně je poměrně zdravým jídlem. Tedy o dost více, než klasické obalování a následné smažené na pánvi. To vašemu zdraví příliš nepřidá. Důvody pro dané recepty tedy máte. Teď už jdeme na to, co budete potřebovat.

Jaké ingredience budete potřebovat?

Jelikož se jedná o cukety se zakysanou smetanou, je celkem jasné, co budou dvě hlavní a základní suroviny. Ty ale nejsou jediné a tak je na místě podívat se i na všechny ostatní. Těch se držte, jelikož jedině tak bude výsledek opravdu dokonalý. Potřebovat budete:

  • 800 gramů cukety
  • 1 vejce
  • 3 lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 200 gramů zakysané smetany
  • 1 lžíce mouky
  • 100 mililitrů vody
  • Paprika, sůl, pepř, bazalka a oregano dle chuti

Začínáme přípravou samotné cukety

Jdeme na recept. Vše začíná přípravou cukety. Tu důkladně omyjte, ale neloupejte, jelikož tento recept je založený na jejím využití i se slupkou. Cuketu nakrájejte na půl kolečka a poté je postupně skládejte na plech. Ten by měl být vyložený pečicím papírem, na kterém by měl být rozetřen také olej. Když je plech plný, posypte cukety všemu ingrediencemi, které slouží k jejímu dochucení. Potom už může plech zamířit přímo do trouby. Zde cuketu pečte na 200 stupňů Celsia, a to po dobu zhruba 15 minut. Cílem by měla být dokonale vypadající zlatavá barva z obou stran.

V době pečení si připravte zakysanou smetanu

Mezi tím, co se cuketa peče, si můžete připravit zakysanou smetanu. Tu vyklopíte do nádoby a přidáte prolisovaný česnek, stejně jako bylinky podle chuti. Také přidáte trochu vody, mouku, vejce a vše co nejlépe zamícháte. Tím máte směs na cukety ze zakysané smetany hotovou. Už zbývá jenom poslední krok samotné přípravy tohoto jídla.

Obojí vložte do pánve a provařte

Nejprve dejte do pánve zakysanou smetanu se všemi ingrediencemi a poté do ní opatrně vložte také upečené cukety. Následně je čas k tomu, abyste vše krátce provařili. Voda se začne vypařovat a vše bude postupně houstnout. Ve chvíli, kdy jste s konzistencí daného jídla již spokojeni, může dojít k tomu, že ho začnete podávat. Po ochutnání zjistíte, že cukety se zakysanou smetanou jsou opravdu výborné.

Sdílejte článek