Hledáte tip na něco sladkého ke snídani, co by se hodilo ke kávě a čaji? Pak Vás jistě zaujme tento recept na makové rohlíčky!

Nevím jak u Vás, ale u nás je to vždycky stejné! Po čerstvým koláčích a zkrátka čemkoliv sladkém si vždy zapráší rychlostí světla. Miluje-li i Vaše rodina tak moc sladké, pak právě pro Vás je dnes tento recept na skvělé makové rohlíčky s dostatečným množstvím máku.

Nemáte rádi mák? Vůbec nevadí, klidně si vyberte cokoliv jiného, např. ořechy, nebo tvaroh.

Co budete potřebovat?

  • 450 g hladké mouky
  • polovinu lžičky soli
  • 180 g másla
  • 1 žloutek
  • 25 g kvasinek
  • 130 ml mléka (může být teplejší)
  • 100 g cukru
  • 40 g rozinek
  • 200 ml mléka
  • 250 g mleté ​​papriky
  • 30 g drobků
  • vejce

Jak na to?

Na začátku si připravte samotný mák. V hrnci smíchejte mléko, cukr a rozinky. Přiveďte k varu a po chvilce odstavte. Postupně přidávejte mák a strouhanku a poté směs nechte vychladnout. Náplň si následně rozdělte na přibližně 24 ks.

Čtěte také: Lahůdka všech lahůdek: vepřová krkovička pečená se zelím. Na téhle dobrotě si pochutnáte i vy!

Pak připravte těsto. V misce si smíchejte mouku, cukr, sůl a máslo. Rukama pořádně zpracujte těsto, které bude drobivé a suší konzistence. Přidejte žloutek a přidejte vlažné mléko, které smíchejte s kvasinkami. Až teď vypracujte hladké těsto. Když jsou všechny ingredience skombinovány, obalte těsto v potravinářské fólii a nechte ho v chladničce nejméně 30 minut. Pak rozdělte těsto na stejný počet kuliček, jako máte rozdělenou již připravenou náplň.

Dalším krokem je rozválení každé kuličky na pomoučené desce.

Průměr rozválené placky by měl být menší než 2 mm. Hotovou náplň poté dejte na rozválenou placku a zabalte jako rohlíček.

Rohlíčky by měly být tlustší a měly by mít tenké konce.

Pečte na plechu vystlaným pečícím papírem a rohlíčky opatrně naskládejte vedle sebe, ale tak, aby se nedotýkaly. Na závěr je potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct do předem vyhřáté trouby.

Pečte při 190°C po dobu přibližně 10-15 minut, dokud nebudou rohlíčky na povrchu zlatavé. Podávejte ke snídani s mlékem, nebo čajem, ale jsou skvělé i ke kávě, nebo jen tak na chuť.

Dobrou chuť přejeme!