Hříšně dobrý zákusek. A potřebujete jen pár ingrediencí. Základ tvoří jedna věc, která se používá spíše ve studené kuchyni a do slaných pokrmů. O jakou ingredience se jedná? A jak ji správně využít?

Milujete sladké a rádi ho dopřejete ve všem formách? Jenže sladké pochutiny a dezerty se úplně neslučují se zdravým životním stylem, to víme všichni. Když už tedy „hřešíte“, ať to stojí za to. Ne každý dezert vás možná upoutá, ale my se můžeme zaručit, že tyto skvělé tyčinky si zamilujete na první kousnutí. A nejen vy, ale i vaše rodina, přátelé nebo známí.

Jejich velkou výhodou je i to, že ačkoliv asi žádný dezert není úplně zdravý, tyto tyčinky jsou vyrobené z Cottage sýra, a tím pádem vám dodají i pořádnou dávku bílkovin. Nemůžete je tedy jíst dennodenně, ale když jednou za čas neodoláte, nemusíte si to vyčítat. Tyto tyčinky jsou chutné, vláčné, snadno se připravují a garantujeme, že se po nich jen zapráší.

Velkou výhodou také je, že se rovnou připravují jako malá tyčinka představující jednu porci, a tím pádem vám odpadnou starosti s krájením a servírováním. Snadno je tedy můžete i převážet nebo je vzít se sebou na rodinný výlet. Už se vám sbíhají sliny? Tak si pojďme honem říci, jaké ingredience na ně budete potřebovat.

Čtěte také: Připravte se na Vánoce se vším všudy! Máme pro vás skvělý tip na Vánoční punč!

Co si připravit

Menší porce těchto tyčinek zmizí hned, ale pro začátek můžete vyzkoušet jen menší dávku, abyste věděli, zda vám tento recept zachutná. Budete potřebovat tyto obyčejné ingredience:

  • 300 g Cottage sýra
  • 1 vejce
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • sůl, vanilka, půl lžičky sody, půl lžičky prášku na pečení
  • 3 lžíce mouky, olej, 2 lžíce práškového cukru na dozdobení

Jak postupovat k dokonalému výsledku

Nejprve je potřeba Cottage sýr zbavit přebytečné vody. 300 g sýra tedy dejte na sítko a nechte okapat. Trocha vody nevadí, ale vlivem kvašení se v kelímku většinou uvolní vody více a ta by pak bránila dobré struktuře pokrmu. Poté sýr dobře rozmíchejte, abyste se zbavil drobných kousků a sraženin.

Nyní je potřeba smíchat sýr s vejcem, zakysanou smetanou, cukrem, práškem do pečiva, sodou, moukou a vanilkou. Není nutné používat mixér, ale míchání provádějte skutečně odpovědně, aby se všechny ingredience správně a zcela propojily. Konzistence těsta by měla být tuhá a kašovitá, ale rozhodně ne tekutá. Pokud to tak je, přidejte trošku mouky navíc.

Těsto nechte při pokojové teplotě uležet a mezitím si připravte vál. Ten posypte hladkou moukou a připravte si také váleček na těsto. Jakmile si těsto trochu odpočinulo, můžete jej přendat na vál. Nejprve jej rukama roztahujte a poté si vezměte na pomoc váleček. Není cílem těsto rozválet ne tenkou placku, ale spíše jej opravdu dobře propracovat. Poté z těsta udělejte několik pramenů o tloušťce asi jako má klobása.

Jednotlivé prameny nakrájejte na menší kousky. Záleží na vás, jak velké chcete tyčinky mít, ale obvykle stačí něco okolo 10 cm. Vzniknou tak malé válečky těsta, které je nyní už jen třeba tepelně upravit a máte hotovo.

Na mírném plameni si rozehřejte v pánvi lžíci oleje. Jakmile je horký, pokládejte na pánev postupně všechny tyčinky těsta. Opékejte pozvolna ze všech stran, aby krásně zezlátly a nebyly uvnitř syrové. Plamen by měl být spíše mírnější, protože cílem je, aby se těsto dobře propeklo do hloubky a nebylo nikde syrové. Hotové špalíčky už jen vyskládejte na talíř a dozdobte práškovým cukrem. Jsou skvělé jak ještě teplé, tak i později, když vychladnou.

Proč zkusit tento dezert

Vyzkoušet byste jej měli z jednoho prostého důvodu. Je prostě geniálně dobrý! Navíc se snadno připravuje, potřebujete skutečně jen pár ingrediencí a výsledek je ohromující. A Cottage sýr? To přeci zní docela zdravě, ne? Nikdo vám vaše mlsání nemůže vyčítat. Tak s chutí do toho a pozvěte na ochutnávku i přátele nebo kolegy. Ve více lidech je jídlo ještě větší zážitek a radost. A připravte se, že budete rozdávat recepty.