Hrníčkový jablečný koláč se skvěle hodí k snídani i k odpolední kávě. Připravíte ho velmi rychle a vše zvládnete bez komplikovaného vážení. A chuť? Díky jablkům dokonale vláčná

Všichni to známe, sladkosti, především různé dorty a koláče jsou slabostí mnoha z nás. Jejich konzumování s kávou či čajem na pohovce v obýváku nebo na terase, je ale něco jiného než jejich příprava v kuchyni. Většině lidí se totiž nechce přípravou sladkostí trávit příliš velké množství času, některé dokonce pouhá představa času stráveného v kuchyni od vlastnoruční přípravy dezertů odradí do takové míry, že dají nakonec přednost koupenému zákusku.  My vám ale dnes přinášíme recept na velmi chutný a snadný jablečný koláč, který bude chutnat nejen vám, ale i všem návštěvám, kterým ho nabídnete. Navíc je to recept tak zvaně hrnkový, což znamená velmi rychlý.

Hrníčkové pečení

Jednou z věcí, kterou si přípravu koláčů můžeme ulehčit, je péct podle receptů, které nevyžadují přesné vážení jednotlivých ingrediencí na váze, ale vystačí si s obyčejnými hrnky. Je totiž pravda, že vážení a odměřování jednotlivých ingrediencí zabírá čas. Hrníčkové vaření ale neznamená, jak se někteří lidé mylně domnívají, pouze používání hrnků. Hrníčkové pečení totiž využívá i další nádobí, především polévkové lžíce a kávové lžičky. Na závěr jen pro upřesnění uveďme, že většina receptů vychází z hrnku o objemu čtvrt litru.

Co budete potřebovat?

Na náš lahodný jablečný koláč budeme potřebovat dva hrnky polohrubé mouky, jeden hrnek cukru krupice, jeden hrnek jogurtu, půl hrnku oleje, čtyři vejce, jeden prášek do pečiva. Z těchto ingrediencí připravíme lehké těsto. Další ingredience budeme potřebovat na přípravu náplně. Konkrétně si připravíme jeden kilogram jablek, jeden hrnek cukru krupice, tři polévkové lžíce olivového oleje, tři lžíce másla a jednu čajovou lžičku skořice.

Čtěte také: Na pozemek si nechali přivést stará okna. Toto z nich vytvořili za několik dní!

Jak připravit těsto?

Nejprve smícháme vejce s cukrem a pečlivě zamícháme. Následně přidáme všechny ostatní ingredience potřebné na těsto, tedy olej, jogurt a dále prášek do pečiva. Vše důkladně promícháme a vypracujeme ve vláčné těsto. To následně rozdělíme na dvě stejně velké části.

První část těsta následně nalijeme na máslem vymazaný a moukou posypaný plech, který by měl mít rozměry přibližně 25 x 35 centimetrů. Poté plech vložíme do trouby předehřáté na sto devadesát stupňů a pečeme při této teplotě po dobu deseti minut.

Jak připravit náplň?

Během doby, kdy se těsto peče v troubě, si připravíme jablečnou náplň. Jednoduše jablka nastrouháme a společně s cukrem přibližně pět minut povaříme. Následně přidáme máslo a skořici, Vše důkladně promícháme, a když je těsto upečené, potřeme ho touto náplní a navrch přelijeme druhou částí ještě syrového těsta.

Poté plech vrátíme zpět do trouby a při stejné teplotě, tedy sto devadesáti stupních, pečeme do zlatova, přibližně patnáct až dvacet minut. Poté plech z trouby vyjmeme a necháme vychladnout při pokojové teplotě, případně můžeme před podáváním posypat zlehka moučkovým cukrem.