Hubnete a hledáte výživné potraviny? Zde je pár tipů, jak získat z kuřecích prsou tu největší výživovou hodnotu pro Vaše tělo!

Vykostěná kuřecí prsa na grilu se objevují téměř v každém plánu zdravého stravování, ale panují zde jisté zmatky ohledně přidávaných hormonů! Bílý proužek! Rutinní antibiotika! To vše Vás může nechat stát zamyšlené v masové uličce. Nemějte strach: Kuřecí prsa jsou vynikajícím zdrojem bílkovin s nízkým obsahem nasycených tuků, nemluvě o bonusových antioxidantech a živinách. Dnes Vám odpovíme na běžné otázky týkající se tohoto druhu masa, abyste si mohli připravit týdenní menu bez starostí.

Výživové statistiky

Servírovací velikost: 85 g grilovaných vykostěných kuřecích prsou

  • 128 kalorií
  • 2,7 gramu tuku (4% DV)
  • 0,8 g nasyceného tuku (4% DV)
  • 88 mg cholesterolu (29% DV)
  • 26 g proteinu (52%)
  • 0,983 mg B6 (49% DV)
  • 0,38 mg železa (2% DV)
  • 28,9 mg hořčíku (7% hmotnostních)
  • 219,3 mg fosforu (22% DV)
  • 332,35 mg draslíku (7% DV)
  • 0,77 mg zinku (5% DV)

Jsou kuřecí prsa lepší než ostatní části kuřete?

Čtěte také: ZDE je návod, jak si vyrobit detoxikační podložky, kterými detoxikujete své tělo rychle, jednoduše a účinně!

[hana-code-insert name=’google‘ /]Kuřecí prsa jsou nejlibovější částí ptáků, asi 1 až 1,5 g nasycených tuků na 100 g znamená více bílkovin, než mají kuřecí stehna bez kůže. Nicméně, stehna mají více železa, což je další nutričně výhodná potravina, která by měla zůstat ve Vašem týdenním menu.

Prsa, stehna a paličky bez kůže se pohybují kolem 170 kalorií na porci. Křídla jsou nejchutnější a nejvíce kalorická část ptáků, 210 kalorií a 11 g nasycených tuků – bez kůže.

Všechny části kuřete bez kůže jsou dobrým zdrojem bílkovin, které jsou v množství syrového tuku nižší než červené a zpracované maso. Existuje méně zdravá volba, která se odehrává v kuchyni (smažené kuře) s vysokým obsahem tuku a sodíku, chlebem a marinádou. Místo toho si připravte kuře bez kůže se špetkou koření, díky čemuž snížíte množství sodíku pod 140 mg na porci.

Jaké živiny jsou v kuřecích prsou?

Kuřecí prsa jsou skvělým zdrojem základního nutričního cholinu, neboť poskytují 13 % jeho denní hodnoty v jedné porci. Cholin je nezbytný pro poznání, paměť, náladu, kontrolu svalů a další neurologické funkce. Je také rozhodující pro vývoj mozku plodu a ochranu proti nealkoholickým tukovým onemocněním jater (NAFLD) a srdečním onemocněním.

Jak mohu zjistit, jestli kuřata, která kupuji, byla pěstována pomocí hormonů, nebo antibiotik?

V krmení kuřat se nikdy nepoužívají žádné hormony. Antibiotika byla použita v živočišné výrobě, aby se zabránilo šíření nemocí, ale FDA zakázala rutinní antibiotika v roce 2017. Tato praxe získala kritiku potenciálních účinků podporujících růstový hormon.

Hospodářská zvířata mohou stále dostávat antibiotika jako léčbu infekce. Pouze organické maso a drůbež nikdy nemohou dostávat antibiotika v žádném okamžiku, takže pokud máte zájem, vybírejte maso s označením „USDA Organic“.

Existuje rozdíl mezi čerstvými a zmraženými kuřecími prsy?

[hana-code-insert name=’google‘ /]Volba čerstvé drůbeže, pokud je to možné, je optimální, protože živiny mohou být během zmražení a rozmražení ztraceny. Nicméně obě varianty jsou stále dobrou volbou. Je důležité, abyste si zkontrolovali zamražené pokrmy z kuřete na klíčové výživové statistiky.

Měla bych se bát „bílého proužkování“?

Na počátku roku 2017 se objevilo určité znepokojení ohledně „bílého proužkování“, což je podmínka, kdy se v kuřecích prsou objevují bílé pruhy v důsledku vnímaného „růstu“. Obavy byly v tom, že více bílých pruhů znamenalo, že kuře má vyšší obsah tuku a méně bílkovin. To znamená, že není důvod k obavám. Kuře je stále zdrojem bílkovin, který může být připraven různými způsoby. Stačí vybrat maso, které se Vám při nákupu líbí nejvíce.

Mohou kuřecí prsa způsobit otravu jídlem?

Všechny surové zemědělské produkty mohou představovat možnou hrozbu pro lidské zdraví, pokud jsou kontaminovány určitými bakteriemi. U kuřecího masa toto riziko pochází z nesprávného zacházení. Bez ohledu na ověření třetí strany, jako je USDA Organic, může konzumace špatně připraveného, nebo skladovaného masa vést k otravě z jídla.

Jaké jsou nejlepší způsoby, jak si připravit lahodná kuřecí prsa?

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Vychutnejte si samotná kuřecí prsa, grilovaná s marinádou, se salátem jako přílohou a nakrájeným sendvičem. Vzhledem k tomu, že samotná prsa již sama o sobě obsahují některé soli, další příchutě mohou zvýšit obsah sodíku – rychle! Zkontrolujte štítky na omáčkách, koření a marinádách. Je vhodné, aby měly max. 140 mg sodíku, nejlépe méně.

Pomůže mi konzumace kuřecích prsou s hubnutím?

Neexistuje žádné magické tajemství pro ztrátu hmotnosti, ale diety, které obsahují na živiny bohaté potraviny, jako jsou kuřecí prsa, jsou univerzálně spojeny s řízením hmotnosti a sníženým rizikem chronických onemocnění.

Klíč: Omezte pečené a smažené kuře (ano, včetně nuggetek). Ty mohou přidávat kalorie z nasycených tuků a rafinovaných sacharidů, čímž Vám ničí sen o snížení hmotnosti.