I ryby mohou být škodlivé. Tato oblíbená ryba je jednou z nich!

Všude slyšíme, že bychom měli konzumovat více ryb. A tak spousta z nás sáhne do mrazáku, protože ryby v něm jsou jednoduše levnější, a vytáhnout právě tuto bílou rybu. V České republice patří k nejoblíbenějším rybám, lidé ji často konzumují s pocitem, že dělají pro své tělo konečně něco navíc. Opak je pravdou.

Oblíbený Pangasius – je škodlivý?

Pangasius je velice oblíbený zejména díky své nízké ceně. Jedná se o rybu, která se prodává ve formě filet a mražená. Obsahuje minimální množství kostí, což je další důvod, proč ji lidé kupují. Tato ryba pochází z Vietnamu, kde ji chovají v okolí řeky Mekong. A právě to je ten problém – řeka Mekong patří k nejvíce znečištěným řekám na světě.

Řeka Mekong – spíše odpadní voda než řeka.

Vodní nádrže v oblasti řeky Mekong bychom mohli přirovnat spíše k odpadním vodám, protože obsahují vysoké množství toxických látek a bakterií. A tyto látky a bakterie se dostávají také i do těl živočichů, které v řece žijí – a také do masa Pangasiuse. Toto rybí maso je pak plné těžkých kovů, chloru, izomerů a dalších škodlivých látek.

Čtěte také: Dokážete zde najít kočku za méně než 30 sekund? 90% lidí se s touto výzvou nedokáže vypořádat

Co špatného obsahuje konkrétně Pangasius?

Pangasius, který v takovéto odpadní vodě žije, nabírá toxiny do svého masa. To je důvod, proč je jeho konzumace nezdravá a může dokonce ohrozit vaše zdraví. Navíc, Pangasius dospívá až čtyřikrát rychleji – a to právě díky antibiotikům a hormonům, které podporují rychlý růst ryb. Tyto hormony pak konzumujete s masem také tyto hormony. A to narušuje hormonální rovnováhu u člověka.

Prodej s vidinou zisku

Když si to tedy dáme všechno dohromady – nevyhovující životní prostředí, rychlý růst, je jasné, za jakým účelem se ryba Pangasius chová. Jedná se o zisk z prodeje bez ohledu na lidské zdraví. Spousta lidí tak chce obohatit svůj jídelníček o ryby a nakupují Pangasius, aniž by věděli o tom, co se v mase této ryby skutečně skrývá. Pangasius neobsahuje žádné zdravé látky, jako jsou omega-3 mastné kyseliny.

Sečteno podtrženo – této rybě je mnohem lepší zdaleka se vyhýbat.