Inspirujte se v Budapešti. Řízky na cikánský způsob jsou výjimečnou pochoutkou -
Menu

Inspirujte se v Budapešti. Řízky na cikánský způsob jsou výjimečnou pochoutkou

Klasická česká kuchyně má samozřejmě celou řadu velmi zajímavý, unikátních a chutných jídel. Byla by však celkem škoda držet se jenom určitých mantinelů a neochutnat jiné možnosti, které se nabízejí. Máme na mysli inspiraci okolními kuchyněmi. A jednu ze zajímavých pochoutek může přinést město Budapešť.

Maďarská kuchyně není známá jenom gulášem a klobásou

Když se řekne Budapešť, tak každý pochopitelně ví, že se jedná o Maďarsko. A když se v souvislosti s touto zemí mluví o jídle, každý si hned vzpomene na různé druhy gulášů, nebo klobás. Nutno samozřejmě říci, že dané pokrmy jsou výborné a po celém světě vyhlášené. Nejde ale o jediné pochoutky, kterými se může Maďarsko, konkrétně potom Budapešť chlubit.

Zkuste řízky na cikánský způsob

Co je tím jídlem, které máme na mysli a které je doslova dokonalé? Jsou to unikátní řízky na cikánský způsob. Pokud budete v Budapešti, rozhodně je zkuste v rámci restaurace nebo stánku najít. Pro jejich ochutnání ale nutně nemusíte jezdit až do Maďarska, jelikož může být i jednodušší cesta, jak je ochutnat. Je spojena s tím, že si je připravíte doma. A k tomu vám poslouží náš recept.

Co budete potřebovat?

Jak jsme již zmínili, jedná se o specifické řízky. Jistě už vám ve vaší hlavě naskakuje několik ingrediencí, které používáte na přípravu těch klasických. Tento recept pocházející z Maďarska je však přece jenom trochu jiný, čemuž samozřejmě odpovídá i to, co je na něho potřeba. Toto jsou suroviny, bez kterých se neobejdete:

  • 800 gramů kuřecích prsou
  • 200 gramů Solamylu
  • 3 vejce
  • Sůl a pepř

Zatím to vypadá, že se jedná o celkem klasickou variantu řízků, která se místo strouhanky bude obalovat ve speciálním těstíčku. Nutno říci, že částečně máte v této charakteristice pravdu. Není ale úplně přesná, o čemž vás dále přesvědčí i několik dalších ingrediencí, které budou nezbytně potřeba. Jedná se o:

  • 300 mililitrů leča
  • 3 lžíce worcesterové omáčky
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžičky klasického kari koření

Jak na přípravu?

Základem je připravit si ono specifické těstíčko. A to tak, že se jednotlivé ingredience smíchají dohromady. Přijde tam vejce, Solamyl, ingredience tekuté, stejně jako ty práškové a potom samozřejmě i lečo. Vše se důkladně promíchá a nechá se zchladnout v ledničce.

Obalení masa

Jakmile je směs hotová, je na místě obalit v ní kuřecí maso. To je připraveno klasicky. Použitá kuřecí prsa jsou nakrájená na větší plátky a v případě potřeby je není problémem rozklepat. Ne však moc, jelikož jinak bude maso až příliš suché. Vzhledem k charakteru kuřecího masa nemusí vadit, pokud budou mít řízky na tloušťku téměř jeden centimetr. Dané maso se může lehce zaprášit zbylým Solamylem a poté se vloží do mísy s těstíčkem, kde dojde k důkladnému promíchání. Maďaři dokonce doporučují přípravu den předem, díky čemuž se v noci v lednici všechny chutě lépe propojí, což se následně pozitivně podepíše také na kvalitě řízků.

Následuje klasické smažení

Je jedno, zda máte chutě hned, nebo vydržíte až do druhého dne. Postup je v obou případech stejný a už se jednoduše podobá klasické přípravě řízků. Základem je tedy nutnost vzít si pánev odpovídající velikosti, ve které necháte rozehřát dostatečnou vrstvu oleje. Nedoporučujeme používat olivový, který není určený k použití ve vysokých teplotách.

Jakmile je olej horký, je možné do něho postupně vkládat jednotlivé řízky. Dbejte na to, aby na nich byla dostatečná vrstva daného těstíčka, což přispěje k jejich velmi zajímavé chuti. Smažené jsou dostatečně z obou stran, dokud nejsou zlatavé, což je i zárukou toho, že bude dostatečně tepelně upravené i samotné kuřecí maso, které bylo základem receptu těchto specifických řízků na cikánský způsob.

Líbil se vám článek?

Tisk
Nezařazené

Ani citron, ani pomeranč nejsou tak prospěšné, jako toto populární…

Ovoce je velmi doporučovanou složkou potravy, jelikož obsahuje mnoho vitamínů, obsahuje mnoho minerálů a také jiných prospěšných látek. Je však…
Nezařazené

Ve vašich střevech mohou být kilogramy odpadních nánosů. Jak se…

Lidská střeva jsou mnohými brány jako celkem špinavý orgán, jelikož právě v nich se objevuje stolice, která z nás vychází. Nutno ale…
Nezařazené

Skvělé vegetariánské řízky, na kterých si pochutnají i masožravci!

Nejíst vůbec nebo alespoň čas od času maso je dobré nejen pro vaše tělo, ale hlavně pro naší planetu. V…
Nezařazené

Tento alobalový trik využijete vždy, kdy je potřeba rychle připravit…

Následující nápad je skvělý, když potřebujete rychle něco připravit na večeři nebo pro nečekanou návštěvu. Tento trik s alobalem je velice…
Nezařazené

Zhubněte několik kilo už po třech dnech s pomocí tohoto…

Níže vám představíme zázračný nápoj, s jehož pomocí můžete pročistit svá játra a ještě navíc během tří dnů zhubnou o několik…
Nezařazené

Jste dobrý řidič? Ověřte si své znalosti! Jen polovina řidičů…

Dobře si prohlédněte obrázek. Myslíte si, že je naprosto jasné, kdo má na něm přednost? Stejně jistí si byli všichni…