Inspirujte se v Budapešti. Řízky na způsob jsou výjimečnou pochoutkou

Klasická česká kuchyně má samozřejmě celou řadu velmi zajímavý, unikátních a chutných jídel. Byla by však celkem škoda držet se jenom určitých mantinelů a neochutnat jiné možnosti, které se nabízejí. Máme na mysli inspiraci okolními kuchyněmi. A jednu ze zajímavých pochoutek může přinést město Budapešť.

Maďarská kuchyně není známá jenom gulášem a klobásou

Když se řekne Budapešť, tak každý pochopitelně ví, že se jedná o Maďarsko. A když se v souvislosti s touto zemí mluví o jídle, každý si hned vzpomene na různé druhy gulášů, nebo klobás. Nutno samozřejmě říci, že dané pokrmy jsou výborné a po celém světě vyhlášené. Nejde ale o jediné pochoutky, kterými se může Maďarsko, konkrétně potom Budapešť chlubit.

Zkuste řízky

Co je tím jídlem, které máme na mysli a které je doslova dokonalé? Jsou to unikátní řízky  způsob. Pokud budete v Budapešti, rozhodně je zkuste v rámci restaurace nebo stánku najít. Pro jejich ochutnání ale nutně nemusíte jezdit až do Maďarska, jelikož může být i jednodušší cesta, jak je ochutnat. Je spojena s tím, že si je připravíte doma. A k tomu vám poslouží náš recept.

Čtěte také: Okurková dieta na 7 dní vás zbaví problémů s trávením a nakopne váš metabolismus, musíte zkusit!

Co budete potřebovat?

Jak jsme již zmínili, jedná se o specifické řízky. Jistě už vám ve vaší hlavě naskakuje několik ingrediencí, které používáte na přípravu těch klasických. Tento recept pocházející z Maďarska je však přece jenom trochu jiný, čemuž samozřejmě odpovídá i to, co je na něho potřeba. Toto jsou suroviny, bez kterých se neobejdete:

  • 800 gramů kuřecích prsou
  • 200 gramů Solamylu
  • 3 vejce
  • Sůl a pepř

Zatím to vypadá, že se jedná o celkem klasickou variantu řízků, která se místo strouhanky bude obalovat ve speciálním těstíčku. Nutno říci, že částečně máte v této charakteristice pravdu. Není ale úplně přesná, o čemž vás dále přesvědčí i několik dalších ingrediencí, které budou nezbytně potřeba. Jedná se o:

  • 300 mililitrů leča
  • 3 lžíce worcesterové omáčky
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžičky klasického kari koření

Jak na přípravu?

Základem je připravit si ono specifické těstíčko. A to tak, že se jednotlivé ingredience smíchají dohromady. Přijde tam vejce, Solamyl, ingredience tekuté, stejně jako ty práškové a potom samozřejmě i lečo. Vše se důkladně promíchá a nechá se zchladnout v ledničce.

Obalení masa

Jakmile je směs hotová, je na místě obalit v ní kuřecí maso. To je připraveno klasicky. Použitá kuřecí prsa jsou nakrájená na větší plátky a v případě potřeby je není problémem rozklepat. Ne však moc, jelikož jinak bude maso až příliš suché. Vzhledem k charakteru kuřecího masa nemusí vadit, pokud budou mít řízky na tloušťku téměř jeden centimetr. Dané maso se může lehce zaprášit zbylým Solamylem a poté se vloží do mísy s těstíčkem, kde dojde k důkladnému promíchání. Maďaři dokonce doporučují přípravu den předem, díky čemuž se v noci v lednici všechny chutě lépe propojí, což se následně pozitivně podepíše také na kvalitě řízků.

Následuje klasické smažení

Je jedno, zda máte chutě hned, nebo vydržíte až do druhého dne. Postup je v obou případech stejný a už se jednoduše podobá klasické přípravě řízků. Základem je tedy nutnost vzít si pánev odpovídající velikosti, ve které necháte rozehřát dostatečnou vrstvu oleje. Nedoporučujeme používat olivový, který není určený k použití ve vysokých teplotách.

Jakmile je olej horký, je možné do něho postupně vkládat jednotlivé řízky. Dbejte na to, aby na nich byla dostatečná vrstva daného těstíčka, což přispěje k jejich velmi zajímavé chuti. Smažené jsou dostatečně z obou stran, dokud nejsou zlatavé, což je i zárukou toho, že bude dostatečně tepelně upravené i samotné kuřecí maso, které bylo základem receptu těchto specifických řízků.