David Hampl
6 května, 2019

V každé zemi jsou oblíbené jiné pochoutky. Pokud se máme podívat na to, co je oblíbené v Itálii, je to rozhodně dezert, který nese označení Panettone. Označován je také jako sladký chléb, který je doplněný kandovaným ovocem. Typickým obdobím, kdy se pekl, byly Vánoce a Velikonoce. Nyní si ho lidé připravují kdykoliv mají chuť. Pochází už z 16. století a je známý po celém světě. Chcete ho také vyzkoušet? Zde je recept na Panettone, který patří mezi zaručeně nejlepší.

Proč právě tento dort?

Ptáte se, proč si upéct právě Panettone a ne cokoliv jiného? Důvodů je mnoho. První je spojený s velmi dobrou a zajímavou chutí, která vás zaručeně uchvátí. Dále je to i kombinace těsta a kandovaného ovoce, která není úplně tradiční. Nezapomínejme také na to, že se jedná o jeden z tradičních receptů, se kterým je spojena také velmi zajímavá historie. Panettone vznikl z důvodu, že se chtě chlapec zalíbit dívce a tak pro ní upekl tento zajímavý dort. Tu chuť uchvátila a od té doby spolu nejenom žili, ale také založili malé pekařství, které se na tuto pochoutku zaměřovalo. Nyní ji máte možnost vyzkoušet i vy.

Jaké ingredience budou potřeba?

Lehce jsme již nastínili, že unikátem je nejenom zajímavě chutné těsto, ale  také kandované ovoce. Aby se vše povedlo tak, jak se povést má, podívejte se na seznam jednotlivých ingrediencí. Potřeba bude:

  • 850 g mouky
  • 25 g kvasnic
  • 50 g cukru
  • 180 g másla
  • 2 vejce
  • 4 žloutky
  • 150 g rozinek
  • 100 g kandovaného ovoce
  • 100 g ořechů
  • 1 kůra z citronu

Základem receptu je dobrý kvásek

Čím tedy začít a co udělat jako první? Je to kvásek. Ten vznikne tak, že kvasnice rozpustíte ve vlažné vodě a potom přidáte cukr. Následně ho nechte vzejít na teplém místě. A to tak, že nádobu přikryjete utěrkou a dáte na topení, ale u na slunce, nebo třeba do trouby. Takto nechte zhruba 30 minut a kvásek snadno vznikne.

Příprava těsta je jednoduchá

Jakmile je kvásek hotový, už se můžete pustit do přípravy těsta. To není nic složitého, jelikož ke kvásku přidáte snadno ostatní suroviny a pustíte se do míchání. Důležité je těsto dokonale propracovat. Mělo by být nadýchané, lehce táhlé a trochu lepivé. To je pro něho ta nejlepší možná konzistence, pokud očekáváte ideální výsledek.

Když jste s těstem téměř spokojeni, přichází chvíle, kdy do něho zamícháte také další ingredience, a to v podobě kandovaného ovoce a ořechů. Důležité je, aby byly do těsta rovnoměrně zapracovány. Potom dejte těsto do mísy, opět ho přikryjte utěrkou a nechte ho vykynout na teplém místě. ideální doba je zhruba 60 – 90 minut. Těsto více než 2x zvětší svůj objem a bude tak mnohem více nadýchané.

Dejte péct do trouby

Zajímavým faktem je, že se Panettone nepeče na plechu, nebo v míse. Peče se v hrnci, kam vložíte vykynuté těsto a následně hrnec vložíte do trouby. Ta by měla být předehřátá na 190 stupňů. Při této teplotě budete péct zhruba 15 – 20 minut. Následně teplotu snížíte na zhruba 160 stupňů a při ní necháte ještě dodělat po dobu 25 – 30 minut. Následně je hotovo a vy můžete tento dokonalý zázrak vyndat a nechat odpočinout. Poté vyndejte z hrnce, dejte na podnos a můžete zakrojit. Zaujme vás jak samotná struktura, tak rozhodně i chuť. V tu chvíli zjistíte, proč se jedná o tak populární dezert po celém světě.

Sdílejte článek