David Hampl
12 června, 2019

Sezóna jahod je v plném proudu, a tak je načase konečně si po roce zase udělat pořádný jahodový dezert plný tohoto krásného a chutného červeňoučkého ovoce. Vyberte si takový recept, který jahody pozdvihne ještě na novou úroveň a vykouzlí z nich neodolatelné potěšení. Takový je náš recept na úžasný jahodový dort, který nejen nádherně vypadá, ale především neodoláte jeho jedinečné chuti.

Je snadný, chutný, lehký a nesmírně osvěžující! Prostě pravý recept do parného léta. V teple totiž není nálada cpát se tučnými dorty, ale po lehkém a osvěžujícím dezertu jako je tento byste se určit utloukli.

Nebe v ústech

Z několika základních surovin vykouzlíte něco úžasného! Na přípravu tohoto chutného moučníku budete potřebovat následující:

  • 400 g mouky
  • 100 g cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 12 g másla
  • 2 vejce
  • Prášek do pečiva

S pomocí těchto surovin vytvoříte korpus, ale aby byl moučník dokonalý, potřebujete ještě tuto výtečnou náplň. Na její přípravu budete potřebovat toto:

  • 300 g zakysané smetany
  • 20 g škrobu
  • 120 g cukru
  • 2 vejce
  • jahody

Tak a teď už se pusťme do přípravy! Začneme přípravou těsta. Nejprve v menší misce dobře rozmíchejte mouku s práškem do pečiva. V jiné nádobě pak vyšlehejte do pěny vejce s cukrem. Do této směsi přidejte změklé máslo a vyšlehejte. Postupně přisypávejte mouku a míchejte, dokud nebudete mít krásně hladké a homogenní těsto. Nechte jej v lednici uležet asi 30 minut.

Nyní si připravíme krém. Všechny ingredience kromě jahod smíchejte a vyšlehejte do hladkého krému. Ten také uložte do lednice, aby se chutě mohly hezky propojit. Jahody nyní omyjte a osušte a odstraňte z nich zelení lístky.

Z lednice vyndejte těsto a dejte ho do kulaté dortové formy. Poté jej dejte zapéct do trouby předehřáté na 180 stupňů. Těsto by nemělo být ještě zcela upečené, okraje by měly být jen lehce nazlátlé. Těsto se pak ještě dopeče s krémem. Na lehce upečené těsto poté nalijte krém a vraťte do trouby. Pečte dále asi 45 minut v závislosti na typu a výkonu vaší trouby. Dort poté vytáhněte a nechte vychladnout. Tato fáze je dost důležitá, aby dort hezky zatuhl a držel pohromadě, takže ji neuspěchejte.

Hotový dort už jen bohatě dozdobte jahodami. Rozhodně na nich nešetřete. Jahody jsou tím, co tento recept pozvedají na jinou úroveň. Můžete jej ještě pokapat trochou čokoládového topingu nebo ozdobit vyšlehanou smetanou. Vaší fantazii a chuti se meze nekladou.

Letní potěšení

Tento dort vás nejvíce potěší v horkých letních dnech, kdy byste si rádi dopřáli k odpolední kávě něco sladkého, ale chcete něco lehkého a osvěžujícího. Kombinace jahod, smetany a křehkého korpusu je opravdu nesmrtelná a nikdy s ní nešlápnete vedle. Tak si tento chutný dezert připravte ještě dnes a vychutnejte si poklidnou odpolední kávu.

Sdílejte článek