Jahody, jak je neznáte! Neobvyklé recepty, kterými zaručeně potěšíte sebe i blízké. Když nevíte, jak je efektivně zužitkovat, přijdou vám dané možnosti náramně vhod. A řadu z nich jistě uvidíte poprvé. Přesvědčte se -
Menu

Jahody, jak je neznáte! Neobvyklé recepty, kterými zaručeně potěšíte sebe i blízké. Když nevíte, jak je efektivně zužitkovat, přijdou vám dané možnosti náramně vhod. A řadu z nich jistě uvidíte poprvé. Přesvědčte se

Pomalu, ale jistě se rozjíždí jahodová sezóna. Jahody, téměř všemi oblíbené a milované ovoce, které k létu jednoznačně patří. Afrodiziakum, které svou neodolatelnou chutí dokáže zpříjemnit každodenní okamžiky. Jak ale kvalitně uchovat jahody na pozdější dobu, když si nechci kupovat dovážené jahody v supermarketu? Receptů, jak zpracovat a upravit jahody je velmi mnoho, ale když se k tomu přidá trocha fantazie, lze s jahodami opravdu kouzlit.

Jak na jahody?

Jahoda je jemné bobulovité ovoce, s kterou by se rozhodně mělo zacházet s šetrností a opatrností. Základní postup, jak s natrhanými jahodami zacházet je následující:

  • odstranění nestandartních a poškozených kusů
  • opláchnutí pod tekoucí vodou
  • odstranění listnaté stopky

Budete-li s jahodami zacházet podle výše uvedeného postupu, určitě se Vám časem odvděčí skvělou a nezapomenutelnou chutí, ať už při pojídání u televize se sklenkou vína, nebo v podobě džemu. Jahoda je perfektní v kombinaci s bylinkami, ovocem a čokoládou. Buďte kreativní a určitě najdete svou jedinečnou chuť. Vybrali jsme 3 recepty na jahodové džemy, které potěší také jako dárek.

Čerstvý jahodový džem

Jeden z prvních receptů na jahodový džem je plný čerstvosti a zdraví. K jeho přípravě budete potřebovat: 2 kg jahod, 1,5 kg cukru, 2 citrony, 25 čerstvých lístků máty, 25 listů bazalky.

Postup je následující: Předem připravené a osušené jahody umístíme do hlubokého hrnce a zasypeme cukrem. Necháme několik hodin odležet, dokud se nepustí jahodová šťáva. Následné hrnec mírně zahříváme a 5 minut necháme vařit. Přidáme očištěné lístky máty a bazalky a vaříme dalších 5 minut. Mezitím si nasekáme citronovou dřeň a nastrouháme citronovou kůru, kterou společně s dření přidáme do směsi. Na mírném ohni vaříme dalších 15 minut. Poté necháme 8-10 hodin odležet. Po odležení ještě jednou povaříme 5 minut a následně vlijeme do předem připravených sklenic.

Dva neobvyklé džemy

Prvním typem je jahodový džem Ruby. Pro přípravu tohoto netradičního džemu budeme potřebovat: 1 kg menších jahod, 200 g okvětních lístků růží, 1,2 kg cukru, 100 ml vody, 0,5 lžičky kyseliny citronové. Předem připravené jahody vložíme do misky a přidáme k nim polovinu cukru. Necháme přes noc odležet. Mezitím si připravíme sirup ze zbývajícího cukru a vody, který naplníme okvětními lístky růží a přidáme kyselinu citronovou. Následně přivedeme k varu. Vařeným sirupem zalijeme jahodovou směs a vaříme 5 minut na mírném ohni. Poté necháme zcela vychladnout. Nakonec ještě jednou povaříme po dobu 10 minut a nalijeme do sklenic, které následně utěsníme korkem.

Druhým netradičním typem je jahodový džem s vodkou, pro který budeme potřebovat: 3 kg jahod,2 kg cukru, 100 ml vodky a 1 lžičku kyseliny citronové. Předem připravené jahody položíme na pánev a jemně kropíme vodkou a cukrem. Přes noc necháme odležet v lednici. Následně přivedeme k varu a přidáme kyselinu citronovou. Necháme zchladnout. Po 3 hodinách opět přivedeme k varu. Celý postup opakujeme ještě třikrát a naposled vaříme 10-15 minut. Džem rozlijeme do připravených sklenic a utěsníme.

Líbil se vám článek?

Tisk
RECEPTY

Nestíháte péct? Máme řešení. Na tento výborný slaný koláč Vám…

Pečete rádi, ale kvůli práci Vám nezbývá čas na pečení? Miluje Vaše rodina koláče, ale kvůli nedostatku času jim je…
RECEPTY

Tohle si zamilujete! Jednoduchý recept na úžasně chutný, zdravý a…

Dort s sebou nese něco honosného a báječného, a často je spojován s narozeninami, oslavami, výročími a jinými podobnými událostmi. Je ovšem…
RECEPTY

Pizza jako od Itala! Základem výborné pizzy je tenké těsto.…

Máte rádi pizzu? Kdo by neměl. Pizza je jedno z nejpopulárnějších jídel na celém světě a jeho obliba stále roste. Když…
RECEPTY

Myslíte si, že okurky se musí nakládat jen do octa?…

Nakládané okurky neboli nakládačky patří mezi poklady české nebo přesněji moravské kuchyně. Především v sychravých zimních dnech dokáží oživit téměř každé…
RECEPTY

Už jste ochutnali srbský koláč? Jeho jemná chuť vás mile…

Důvodů, proč se těšíme na víkend je mnoho. Jedním z nich ale často bývá i jídlo. O víkendu totiž máme více…
RECEPTY

Stačí málo a vykouzlíte skvělé koblihy. V čem jsou tyto…

Máte rádi koblihy? Pak se podívejte na recepty, díky kterým vykouzlíte úsměv na tváři každému. Nikdo nezapomíná na to, jaké…