Jak na bramboráky bez oleje? Tento recept musíte vyzkoušet

Jak vypadá typický a klasický český bramborák? Odpověď je jednoduchá. Jedná se o jídlo, které se skládá z brambor, ze kterých se vytvoří těsto. A to se následně smaží na pánvi, na celkem velké vrstvě oleje. Nutno ale říci, že tato forma není tou nejzdravější a tak je jasné, že se lidé danému jídlu často vyhýbají. A nebo jdou cestou číslo dvě, která je spojena s tím, že se vyzkouší alternativa.

Zkuste bramboráky bez oleje

Náš recept je založený na využití varianty, kterou jsou bramboráky bez oleje. Jejich hlavním unikátem je samozřejmě to, že jsou proti klasice mnohem zdravější. Důvodem je to, že jak olej, tak i klasické smažení není z hlediska životního stylu nijak dobrou volbou. A tak je třeba říci, že tato alternativa je vhodná pro toho, kdo chce žít zdravě, ale i pro toho, komu záleží hlavně na tom, aby si udržel svou správnou váhu. Zapomínat nelze ani na to, že se nemusíte obávat ani samotné chuti. Bramboráky bez oleje vás totiž jasně přesvědčí i tím, že chutnají více než dobře.

Co budete potřebovat?

V podstatě můžeme říci, že potřeba bude vše, kromě oleje. Tento náš recept vychází z klasických bramboráků, přičemž je spojený ještě s jedním zajímavým doplňkem, který se podepisuje na unikátnější chuti, než jste zvyklí. Na přípravu tedy bude třeba:

Čtěte také: Tak toto nečekali ani samotní lékaři! Po 40 hodinách porodu přišlo nemalé překvapení!

  • 1 kilogram brambor
  • 150 gramů strouhaného sýra
  • 2 vejce
  • 5 stroužků česneku
  • 1 hrst majoránky
  • Sůl

Jak na to? Brambory připravte správně

Základem receptu je vhodná příprava brambor. Nejprve je logicky vhodné to, že budou oloupány a poté by se měly vložit do ledové vody. Zde by měly zůstat po dobu 10 – 15 minut. Důvod tohoto počínání je spojený s tím, že díky tomu brambory pustí více škrobu, což se následně projeví v tom, že výsledné bramboráky bez oleje budou velmi dobře chutnat.

Dále se voda jenom slije a mělo by dojít k tomu, že budou brambory nastrouhány. A to nejlépe na jemném struhadle, díky čemuž se dosáhne hladší konzistence. Po nastrouhání je vhodné brát danou hmotu postupně do dlaně a následně z ní vymačkávat přebytečnou vodu. I to se poté podepíše na tom, jak budou bramboráky chutnat.

Smíchání ingrediencí

Jakmile jsou brambory připraveny, již může dojít k tomu, že jsou jednotlivé ingredience postupně smíchány. Zde chceme říci, že postup přípravy není rozhodně nijak výrazně složitý. Když máme být konkrétnější, tak je třeba říci hlavně to, že se do misky přidají veškeré ingredience a následně dojde k tomu, že bude vše promícháno. Česnek je třeba samozřejmě prolisovat, což je shodné s postupem, jako když se dělá klasický bramborák na sádle, popřípadě varianta na oleji. V tuto chvíli je vhodné směs také ochutnat a pokud by byla málo slaná, je třeba ještě dochutit. Také je třeba říci i to, že pokud by došlo k tomu, že brambory pustí další vodu, je vhodné ji buď vylít, nebo je možné přidat mouku, která pomůže se zahuštěním.

Jak na tepelnou úpravu? Bramboráky pečte v troubě

Vše je již plně připraveno k samotnému vaření. A to tím způsobem, že dojde k tomu, že jsou bramboráky postupně tvořeny na plechu, který byl předtím vyložený pečicím papírem, díky čemuž se dokáže eliminovat možné riziko toho, že se přichytnou. Následně je třeba plech vložit do trouby. Pro dokonalý výsledek by měla být předehřátá na 200 stupňů Celsia. Pečení by mělo trvat zhruba 20 minut, a to hlavně podle toho, jak jsou bramboráky velké. Po uplynutí této doby je možné daný pokrm ihned servírovat. Lákadlem u něho bude především to, že na něj nebyla použita ani kapka oleje a tak bramboráky z trouby nejsou vůbec mastné. Zapomínat však nelze také na to, že se jedná o variantu, která vás zaujme svou dobrou chutí ale i tím, že jsou bramboráky stále příjemně křupavé, jak to má každý rád.