David Hampl
18 října, 2022
, ,

Spotřebitelé často odmítají kupovat sýry v celku, protože se obávají jejich krájení. Sýry v celku nebo ve výřezech jsou přitom zdravější a chutnější, bývají také často levnější. Jejich výhoda spočívá hlavně v menším obsahu potenciálních bakterií, které bývají přítomny v baleních plátkových nebo strouhaných sýrů. U posledně jmenovaných navíc kromě sýra platí konzumenti ještě za bramborový škrob, který se přidává do výrobků, aby se hobliny nelepily k sobě. A jak tedy používat sýr v celku a jak jej snadno naplátkovat?

https://www.pexels.com/

Měkký a zkrabacený

Sýr v celku? „Nikdy, nejde na krájet, protože je příliš měkký a krabatí se při krájení nožem.“ To je hlavní důvod, proč si nakupující raději volí výrobky připravené rovnou k použití. Naplátkované sýry mají mnoho nevýhod. Především nelze ovlivnit tloušťku plátku, jinak silný se hodí na zapékání a odlišný pro ozdobu chlebíčků nebo na sýrové mísy, které se chystají na večírky nebo na posezení přátel. Současně naplátkované sýry podléhají rychleji zkáze a mikrobiální nákaze, na řezu mohou zůstat bakterie nebo kvasinky, které se uvnitř balení množí. Neméně často se používají pro zachování čerstvosti různá aditiva nebo chemické látky.

Raz dva úhledně nakrájený sýr

Krájet sýr na prkénku může být někdy dost boj, protože různé druhy mají rozmanitou konzistenci a texturu. Při řezu se mohou bortit, plátky nejsou vůbec rovné a už vůbec nevypadají pěkně na pohled. Jak tedy jinak krájet sýry, aby se využil potenciál čerstvě nakrájeného výkroje? Právě nakrájený sýr je vždy chutnější a jemnější než naplátkovaný vytažený z vakuovaného balení. Je to velmi snadné a nakrájet velký kus netrvá ani minutu, stačí jen dodržet rovnost hrany a znát jeden trik navíc.

https://www.pexels.com/

Trik pro dokonale tenké plátky

Zatímco kuchaři vědí, amatéři často tápou a než se mordovat s krájením, sáhnou raději po kupovaném. Není třeba, jediné, co se musí udělat před samotným krájením, je zabalit sýr do fólie a vložit na pár minut do mrazáku. Ano, postačuje pouhých pět minut, aby sýr dostatečně ztvrdl, ale nezmrzl. Tuhý sýr se krájí mnohem snadněji, rovněž lze připravit tímto způsobem i sebetenčí plátky, které budou ozdobou obložených jednohubek i sýrových mís.

Zdroj: xitrosti.com     

Sdílejte článek