Jak se jedlo před 40 lety? Jaké jídlo bylo klasikou a jak chutnalo? Mnoho pokrmů překvapí

Všechno se vyvíjí. A jídlo rozhodně není žádnou výjimkou. Pokud vás zajímá, jak se jedlo před 40 let, dost možná budete překvapeni tím, jaké pokrmy byly samozřejmé, stejně jako vás překvapí to, které byly naopak výjimečné. Pojďte se společně s námi vrátit v čase o celých 40 let a podívejte se na to, co mohlo být na vaší tabuli, pokud byste v této době žili.

Masox

Dnes produkt, který je jasnou náhražkou, která by se měla ze zdravé stravy spíše eliminovat. Před 40 lety šlo ale o produkt, který byl hojně doporučován a o kterém se říkalo, že ho musí mít každá hospodyňka doma. Jinak nedokáže nikdy uvařit kvalitní a chutné jídla. A skutečně se tak dělo.

Dukát

O co se jednalo? Unikátní rostlinný tuk, který obsahoval i trochu smetany. Jeho použití bylo doporučováno hlavně při pečení jakýchkoliv dezertů. Nutno říci, že byl propagován jako velmi chutný pokrm, který obsahoval i vitamíny a prospěšné látky. Jelikož se jednalo primárně o rostlinný tuk, i nyní ho můžeme označit za náhražku a v podstatě margarín s trochou smetany.

Čtěte také: Vanilkový pudinkový šnek, lahodný, delikátní a snadno se připravuje! Návštěvy to zbožňují

Pizza v prášku

Že se před 40 lety nevědělo, co je to pizza? Opak je pravdou. Lidé ji mohli znát z časopisů i televize. Italské restaurace však nebyli a tak se objevili různé směsi, které byly určené právě na přípravu těsta na pizzu. Stačilo je smíchat s vodou. Klasický italský recept však nečekejte. Kdo si těsto vytvořil, ten na něho následně navrstvil vše, co doma našel. Dále pizzu také balil a jinak inovoval.

Laktoflora

Produkt, který by zapadl i do dnešní doby. Jednalo se o unikátní kvalitní máslo, které mělo zajímavou vůni po smetanovém zákysu, bylo čistě přírodní, stejně jako bylo dobře stravitelné. Jednalo se o produkt, který doplnil klasické máslo, které nebylo úplně dokonalé. Jednalo se o to nejlepší, co bylo v dané kategorii v danou dobu na trhu vůbec k sehnání.

Juno

Propagovaný produkt využívaný v teplé a také studené kuchyni. Lákal také na chuť, ale i prospěšnost hlavně v podobě ochraně tepen a cév, stejně jako lákal také jako ochrana před infarktem, nebo sklerózou. To bylo Juno, které nebylo ničím jiným, než rostlinným máslem. Tedy v dnešní době by byl produkt označit jako margarín, který není vždy úplně tou nejlepší volbou na trhu.

Hotové polévky

Dnes něco běžného, co najdete v každém obchodě. V minulosti ale skutečný boom. Polévky v sáčku byly samozřejmě doporučovány každé hospodyňce jako něco, co musí mít doma, jelikož z toho uvaří dokonalý oběd. Dnes už víme, že se jedná spíše o produkt, která se hodí když není čas a v rámci chuti dokážeme leccos oželit.

Ideal sauce

Překlad je jasný. Ideální omáčka. Na trhu byla celá řada druhů. Nešlo samozřejmě o nic jiného, než o omáčky v prášku. Opět jedna z mnoha náhražek, které měly hlavně uspořit čas a dodat jídlu zajímavou chuť. Jak je tomu reálně s chutí, je celkem  jasné. Jelikož šlo o klasické práškování, je více než jasné, že na tom chuť nebyla nijak dobře.