Jak se jedlo před 40 lety? Jaké jídlo bylo klasikou a jak chutnalo? Mnoho pokrmů překvapí -
Menu

Jak se jedlo před 40 lety? Jaké jídlo bylo klasikou a jak chutnalo? Mnoho pokrmů překvapí

Všechno se vyvíjí. A jídlo rozhodně není žádnou výjimkou. Pokud vás zajímá, jak se jedlo před 40 let, dost možná budete překvapeni tím, jaké pokrmy byly samozřejmé, stejně jako vás překvapí to, které byly naopak výjimečné. Pojďte se společně s námi vrátit v čase o celých 40 let a podívejte se na to, co mohlo být na vaší tabuli, pokud byste v této době žili.

Masox

Dnes produkt, který je jasnou náhražkou, která by se měla ze zdravé stravy spíše eliminovat. Před 40 lety šlo ale o produkt, který byl hojně doporučován a o kterém se říkalo, že ho musí mít každá hospodyňka doma. Jinak nedokáže nikdy uvařit kvalitní a chutné jídla. A skutečně se tak dělo.

Dukát

O co se jednalo? Unikátní rostlinný tuk, který obsahoval i trochu smetany. Jeho použití bylo doporučováno hlavně při pečení jakýchkoliv dezertů. Nutno říci, že byl propagován jako velmi chutný pokrm, který obsahoval i vitamíny a prospěšné látky. Jelikož se jednalo primárně o rostlinný tuk, i nyní ho můžeme označit za náhražku a v podstatě margarín s trochou smetany.

Pizza v prášku

Že se před 40 lety nevědělo, co je to pizza? Opak je pravdou. Lidé ji mohli znát z časopisů i televize. Italské restaurace však nebyli a tak se objevili různé směsi, které byly určené právě na přípravu těsta na pizzu. Stačilo je smíchat s vodou. Klasický italský recept však nečekejte. Kdo si těsto vytvořil, ten na něho následně navrstvil vše, co doma našel. Dále pizzu také balil a jinak inovoval.

Laktoflora

Produkt, který by zapadl i do dnešní doby. Jednalo se o unikátní kvalitní máslo, které mělo zajímavou vůni po smetanovém zákysu, bylo čistě přírodní, stejně jako bylo dobře stravitelné. Jednalo se o produkt, který doplnil klasické máslo, které nebylo úplně dokonalé. Jednalo se o to nejlepší, co bylo v dané kategorii v danou dobu na trhu vůbec k sehnání.

Juno

Propagovaný produkt využívaný v teplé a také studené kuchyni. Lákal také na chuť, ale i prospěšnost hlavně v podobě ochraně tepen a cév, stejně jako lákal také jako ochrana před infarktem, nebo sklerózou. To bylo Juno, které nebylo ničím jiným, než rostlinným máslem. Tedy v dnešní době by byl produkt označit jako margarín, který není vždy úplně tou nejlepší volbou na trhu.

Hotové polévky

Dnes něco běžného, co najdete v každém obchodě. V minulosti ale skutečný boom. Polévky v sáčku byly samozřejmě doporučovány každé hospodyňce jako něco, co musí mít doma, jelikož z toho uvaří dokonalý oběd. Dnes už víme, že se jedná spíše o produkt, která se hodí když není čas a v rámci chuti dokážeme leccos oželit.

Ideal sauce

Překlad je jasný. Ideální omáčka. Na trhu byla celá řada druhů. Nešlo samozřejmě o nic jiného, než o omáčky v prášku. Opět jedna z mnoha náhražek, které měly hlavně uspořit čas a dodat jídlu zajímavou chuť. Jak je tomu reálně s chutí, je celkem  jasné. Jelikož šlo o klasické práškování, je více než jasné, že na tom chuť nebyla nijak dobře.

Líbil se vám článek?

Tisk

Lepší šlehačkové větrníky jste ještě nejedli. Podívejte se na recept, jak je připravit

RECEPTY
Jsou zákusky, které jsou považovány za naprostou klasiku. V tomto případě se jedná o větrníky, které nezdobí jenom chladicí boxy v cukrárnách,…

Šťavnaté karbanátky zase trochu jinak: tahle varianta vám vykouzlí boule za ušima!

RECEPTY
Karbanátky jsou u nás doma velmi oblíbeným jídlem, na kterém si s chutí smlsneme nejen my dospělí, ale pokaždé bleskurychle…

Zkuste mrkev připravit na tento způsob a uvidíte, že si ji okamžitě zamilují i děti!

RECEPTY
Mrkev nepatří zrovna mezi oblíbené pochoutky, které by zvláště děti kdovíjak milovaly. Ba spíše naopak, když se vesele oranžová zelenina…

Připravte si tuto jednoduchou a vydatnou snídani! Výhodou je, že nezašpiníte moc nádobí!

RECEPTY
Skvělá myšlenka na "snídani", která je ideální pro velkou návštěvu, protože si je můžete připravit dopředu a zároveň jich můžete…

Dokonalý lehký pokrm, který Vaše chuťové buňky na 100 % potěší! Jde o řepu plněnou lahodnou kuřecí směsí!

Nezařazené
Vařená řepa - sklad vitamínů a minerálů pro lidské tělo. Navíc... Kdo by nemiloval řepu, že? Využívá se při přípravě…

Bezkonkurenční nepečený palačinkový dort: Nenechejte si ujít příležitost připravit toto mistrovské dílo pro celou svou rodinu!

RECEPTY
Na přelomu jara a léta se můžeme těšit na voňavé, červené a sladké plody našich zahrádek - jahody. A kde…

Když jsem uviděla v obchodě, kolik stojí marcipán, zatočila se mi hlava. Pak mi kamarádka poradila tento skvělý recept!

RECEPTY
Ještě před deseti lety zdobily dorty jen vyučení cukráři. Obdivovali jsme dokonalé tvary, obrazce, krajky či modelované květy, které dokázali…

Měkoučký a vláčný chléb, na který se vyplatí počkat. Jestliže těsto necháte vykynout 5 dní, dozvíte se, co je to mít nebíčko na jazýčku!

RECEPTY
V minulosti bylo pečení chleba nebo jiných menších druhů pečiva na denním pořádku. Naprostou samozřejmostí bylo, aby měla každá hospodyně…

Vynikající fitness salát s červenou řepou: Dietní bez majonézy, vhodný pro každého, kdo cvičí a drží dietu!

RECEPTY
  Jaro začalo a s ním i boj s kilogramy. Pokud si i Vaše tělo žádá čerstvou zeleninu a vitamíny,…

Zde je návod, jak připravit ten nejlepší cuketový salát pod sluncem! Toto jídlo nastartuje všechny Vaše chuťové buňky!

Nezařazené
Nezapomenutelný salát z cukety, rajčat a feta sýru Vám přinese vůni a chutě Balkánu a moře přímo do Vašeho talíře.…