Jak si správně vybrat maso? Poradíme Vám!

Léto je skvělé období pro grilování a barbecue – právě výběr správného masa je však důležitým aspektem toho, aby Vaše venkovní party byla perfektní. Jak se ale ukázalo, někdy může být velmi obtížné vybrat kvalitní maso.

Dnes jsme proto pro Vás shromáždil 7 hlavních doporučení od profesionálních kuchařů, kteří Vám pomohou vybrat to nejchutnější maso!

1. Hustá a pevná struktura

Čtěte také: Neumíte si bez kávy představit den? Zde je 9 zdravotní přínosů kávy, které jsou prokázané vědou!

Vnímejte kus masa, který máte v plánu koupit. Profesionální kuchaři naznačují, že studené maso by nemělo být měkké. Tuk je pevný, když je studený, takže správně skladované maso by mělo být pevné.

2. Červená barva

Kuchaři nám připomínají, že barva masa by měla být snadno vidět a měla by být patrná po celém kusu masa. Čím světlejší je červená barva, tím je chuť masa slabší. Správné maso není nikdy hnědé ani šedé, ani na okrajích.

Buďte zvlášť opatrní při nákupu baleného masa. Zkontrolujte všechny strany balení.

3. Co jste měli k obědu, krávu?

Snažte se zjistit, čím bylo zvíře krmeno. Můžete obdržet tyto informace na obalu, nebo se můžete zeptat řezníka. Odborníci se shodují, že krávy, které jedí zelenou trávu, poskytují tu nejlepší chuť.

4. Co potřebujete?

Před nákupem masa si předem rozhodněte o nabídce. Levnější maso může potřebovat delší zpracování. Je však užitečné, když si potřebujete předem připravit jídlo a skladovat jej v chladničce. Obecně platí, že čím více zkušení jste při vaření, tím větší jsou Vaše možnosti s masem.

Šéfkuchaři doporučují připravit si vynikající kuřecí vývar z kostí!

5. Barva a umístění tuku

Zde je několik tipů, které je dobré vědět o tuku. Tyto tipy od profesionálních kuchařů Vám pomohou vybrat to nejlepší maso pro vaření.

  • Šéfkuchaři volají tuk, který je rozptýlen, „mramorování“. Říká se, že mramorování poskytuje masu hlubší chuť. Nicméně příliš mnoho mramoru způsobí, že maso je pak těžké. Kusy s extrémním mramorováním jsou dobré v syrových pokrmech jako jsou tatarák, nebo carpaccio.
  • Tuk z mladých zvířat je bílý a věkem je nažloutlý. Odborníci tvrdí, že maso ze starších zvířat má hlubší chuť. Ačkoli je méně jemné.
  • Tuková nátěrová hmota zvyšuje šťavnatost masa.

6. Cena je také důležitá.

Laciné maso poměrně často znamená, že platíte za slanou vodu. Odborníci doporučují vybírat menší kus dražšího a kvalitnějšího masa. Říká se, že odhadovaná část masa pro člověka by měla být 120-200 gramů v závislosti na mase a typu jídla, které připravujete.

7. Domluvte se se svým řezníkem.

Pokud jste maso-jedlík a maso-kupující, najděte si řezníka a spřátelte se s ním. Znalost řezníka podle jeho jména a zapojení do malého rozhovoru s ním Vám poskytne užitečné rady ohledně Vašich nákupů.

Bonus: Jak nakupovat maso v zahraničí?

Někdy volba masného výrobku selhává nejen v chuti, kvalitě a ceně, ale také pokud jde o náboženské a kulturní předpisy. Židé, muslimové a křesťané oddělují zvířata, když jsou zabity. Je zřejmé, že „nečistá“ zvířata jsou zakázána jíst (například prasata a velbloudi nejsou na izraelském stole vítáni).

Vědci se domnívají, že oddělení je způsobeno místními zemědělskými technologiemi, jakož i potenciální hrozbou onemocnění, které lze šířit živočišným masem.

Znáte další triky, které Vám pomohou vybrat ten nejlepší kus masa? Neváhejte a sdílejte je s námi v komentářích níže!