Nejlepší přírodní medicína, kterou nám příroda nadělila? Rozhodně Allium sativum, neboli česnek kuchyňský, na prvenství aspiruje díky svým mimořádným účinkům na zdraví. Bez česneku si nelze představit vaření, ale je také mimořádným lékem při různých zdravotních obtížích a působí preventivně pro zvýšení odolnosti a imunity. Umí toho však ještě mnohem více, proto bychom si jej měli dopřávat co nejčastěji. To však může být problém, protože špatným uskladněním vysychá a ztrácí na síle.

Zázračný česnek stále po ruce

Na česnek sice žádné reklamy nejsou, ale rozhodně by být měly, protože dokáže divy bez drahé propagace. Je doslova nabitý vitamíny a antioxidanty, díky tomu podporuje imunitu. Umí ale také léčit, protože má silné antibakteriální, protiplísňové a antivirové účinky. Při chřipce i kašli je česnek tím pravým lékem, ale pomáhá i s bolestmi uší nebo zubů, dokonce dokáže vyléčit akné a zbavit bradavic. Je účinný proti kornatění tepen a snižuje i hladinu cholesterolu, dokonce hojí rány. Ale jak mít česneku stále velkou domácí zásobu po celý rok?

Klíčové je uskladnění

Právě pro použití nejen v kuchyni, ale také léčitelství, je důležité kupovat jen kvalitní a čerstvý česnek od prověřených dodavatelů nebo přímo pěstitelů. Samozřejmě si můžete vypěstovat také svůj vlastní. Ve všech případech je však důležité jej umět dobře uskladnit. Česnekové palice musí být dobře vysušené, ale následně je vhodné je dobře uskladnit, aby zůstaly čerstvé i dlouho po sklizni.

Uložte palice do soli

Česnek potřebuje pokojovou teplotu a sušší prostředí, rozhodně tedy česnek nepatří do chladničky, kde by mohl plesnivět. A jak tedy uložit česnek nejlepším možným způsobem? Připravte si suché palice, čistou sklenici a hrubou kuchyňskou sůl. Nasypte na dno sůl, následně uložte palice do soli a opět zasypte velkou dávkou soli. Nechte větrat a nádobu přikryjte gázou, aby se nedostaly do sklenice nečistoty. Sklenici uložte do spíže nebo komory. Takto uchovaný česnek zůstane dlouho čerstvý, navíc si zachová všechny zdraví prospěšné látky.

Sdílejte článek