Vypěstovat si rajčata patří k mnoha radostem každého léta. Chcete si je uchovat i na zimu, abyste nemuseli v zimě kupovat v obchodě drahá rajčata? Není na tom nic těžkého. Musíte si jen stoupnout do kuchyně a pustit se do konzervování. Dokonce i v zimě budou mít vynikající chuť a naplno vám nahradí čerstvou zeleninu. Nezáleží na tom, jestli takto zpracujete domácí rajčata nebo jen kupovanou letní zeleninu, protože v létě je levnější.
![](https://prosvet.cz/wp-content/uploads/2024/05/shutterstock_2312780953-2-660x441.jpg)
Co budete potřebovat?
Konzervovat rajčata můžete velmi jednoduchým a levným způsobem. V zimě si díky tomu ušetříte hodně peněz. Stačí, když se budete držet pár pravidel a jasného postupu. Na přípravu potřebujete asi 20 minut a na vaření dalších 20 minut. Menší druhy rajčat můžete konzervovat celá, větší kusy budete muset nakrájet. Nejdříve se ale podíváme na to, co budete potřebovat:
- velký hrnec – 1 ks,
- rajčata – 3 kg,
- nádoby – sklenice nebo sáčky s uzávěrem,
- prkénko,
- mixér,
- ostrý nůž.
Pracovní postup
V první řadě rajčata důkladně opláchněte a odstraňte z nich stopky. Každé rajče nařízněte po celé délce. Musíte na každém z nich vytvořit dlouhý, boční řez. Velký hrnec naplňte vodou. Přidejte do vody rajčata a vařte po dobu 20 minut. Postupujte, dokud nebudete mít uvařená všechna rajčata. Potom je sveďte a nožem oloupejte. Plody budete zavařovat bez slupky, a proto je musíte všechny odstranit. Použijte k tomu řez, který jste si udělali předtím. To vám hodně usnadní práci.
Čtěte také: Jak zjistíte, že vás muž podvádí?
![](https://prosvet.cz/wp-content/uploads/2024/05/shutterstock_2197729215-1-660x440.jpg)
Rajčata skladujte celá (u cherry odrůd) nebo na poloviny. Vložte rajčata do sklenic (nebo jiných nádob), přidejte líci soli a zalijte nádobu vodou. Sklenice pevně uzavřete víčkem nebo zipem a vařte je po dobu 20 minut ve vodě. Poté sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. U sáčků udělejte to samé. Rajčata můžete skladovat na chladném a tmavém místě až po dobu 1 roku. Rajčata po uvaření můžete také skladovat v mrazáku nebo si z nich připravit pyré a zavařit.
Zdroj: recipes.arbweb.info