Jak skladovat rajčata, aby zůstala čerstvá po celou zimu?

Vypěstovat si rajčata patří k mnoha radostem každého léta. Chcete si je uchovat i na zimu, abyste nemuseli v zimě kupovat v obchodě drahá rajčata? Není na tom nic těžkého. Musíte si jen stoupnout do kuchyně a pustit se do konzervování. Dokonce i v zimě budou mít vynikající chuť a naplno vám nahradí čerstvou zeleninu. Nezáleží na tom, jestli takto zpracujete domácí rajčata nebo jen kupovanou letní zeleninu, protože v létě je levnější.

Shutterstock

Co budete potřebovat?

Konzervovat rajčata můžete velmi jednoduchým a levným způsobem. V zimě si díky tomu ušetříte hodně peněz. Stačí, když se budete držet pár pravidel a jasného postupu. Na přípravu potřebujete asi 20 minut a na vaření dalších 20 minut. Menší druhy rajčat můžete konzervovat celá, větší kusy budete muset nakrájet. Nejdříve se ale podíváme na to, co budete potřebovat:

  • velký hrnec – 1 ks,
  • rajčata – 3 kg,
  • nádoby – sklenice nebo sáčky s uzávěrem,
  • prkénko,
  • mixér,
  • ostrý nůž.

Pracovní postup

V první řadě rajčata důkladně opláchněte a odstraňte z nich stopky. Každé rajče nařízněte po celé délce. Musíte na každém z nich vytvořit dlouhý, boční řez. Velký hrnec naplňte vodou. Přidejte do vody rajčata a vařte po dobu 20 minut. Postupujte, dokud nebudete mít uvařená všechna rajčata. Potom je sveďte a nožem oloupejte. Plody budete zavařovat bez slupky, a proto je musíte všechny odstranit. Použijte k tomu řez, který jste si udělali předtím. To vám hodně usnadní práci.

Shutterstock

Rajčata skladujte celá (u cherry odrůd) nebo na poloviny. Vložte rajčata do sklenic (nebo jiných nádob), přidejte líci soli a zalijte nádobu vodou. Sklenice pevně uzavřete víčkem nebo zipem a vařte je po dobu 20 minut ve vodě. Poté sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. U sáčků udělejte to samé. Rajčata můžete skladovat na chladném a tmavém místě až po dobu 1 roku. Rajčata po uvaření můžete také skladovat v mrazáku nebo si z nich připravit pyré a zavařit.

Zdroj: recipes.arbweb.info