Jak správně skladovat brambory, abyste se neotrávili?

Je neuvěřitelné, že hodně lidí stále netuší o vážném riziku konzumace zelených brambor. Hodně lidí si myslí, že nesmí jíst naklíčené brambory. V jejich případě vám nic nehrozí. Naopak zelená barva je jasným znakem toho, že je nesmíte jíst. Objevíte je u domácích brambor, ale také u plodin z obchodu. Hodně záleží na tom, jak tuto zeleninu skladujete.

Zelené brambory jsou velmi nebezpečné

Barevné plodiny rozhodně nejsou vhodné k jídlu. Zelená barva indikuje, že se v plodinách nachází velmi škodlivé látky, např. solanin a caconin. Ve vysokých koncentrací jsou tyto látky nebezpečné a zdraví škodlivé. U dětí je nebezpečná koncentrace mnohem nižší, takže je můžete velmi jednoduše otrávit. Stačí přitom velmi jednoduchá chyba, kterou dělá mnoho z nás.

Jakmile necháte tuto plodinu na pospas přímému světlu, zaručeně je budete muset vyhodit. V případě, že tyto brambory sníte, riskujete průjem, zvracení, bolesti žaludku nebo nervové příznaky. Právě proto byste měli být vždy opatrní, když připravujete brambory pro svou rodinu. Neuvěříte, jak jednoduše se můžete otrávit ve vlastní kuchyni.

Čtěte také: Jak si můžete očistit játra a krev?

Jak brambory správně skladovat?

shutterstock.com

Nejdůležitější je, abyste měli brambory v suchu a na tmavém místě. Jestli máte tmavší sklep, můžete je uložit tam. Existují dokonce i speciální nádoby na brambory, které je udrží ve tmě a zároveň bude nádoba dobře větraná. Skvělým místem je také přihrádka na zeleninu v lednici. Poslouží vám jakékoli chladnější místo bez přímého světla.

Zelené brambory se nedoporučují ani pro zvířata, protože toxiny působí velmi škodlivě také v jejich těle. Mnoho lidí zkouší zelené části brambor pouze odkrojit a dají si zbytek plodiny. To je také velká chyba, protože toxiny se nachází v celé bramboře, jakmile se objeví zelené skvrny nebo i zelená slupka. Okamžitě je proto vyhoďte a vezměte si čerstvé plodiny.

Zdroj: fi.newsner.com