Jak ušetřit za rostlinný olej? Je to jednoduché

Ceny rostlinného oleje, ať už slunečnicového nebo řepkového, neustále stoupají. I proto se snaží spousta rodin vymyslet, jak s ním šetřit a nespotřebovávat jednu či více lahví každý měsíc. Pomocí jednoduchého triku je to možné, i pro čtyřčlennou rodinu vystačí jedna lahev bez problémů na tři měsíce, a to i v případě, že ho budete používat každý den.

Chcete ušetřit? Nesundávejte zátku

Jak už bylo řečeno, dobrý rostlinný olej není levný a doba je nyní taková, že spousta rodin se snaží žít co nejvíce ekonomicky. Tato jednoduchá metoda je proto skvělým způsobem, jak šetřit rodinný rozpočet. Jistě víte, že když si koupíte nový rostlinný olej a odšroubujete víčko, najdete pod ním plastovou zátku s kroužkem. Ta je velmi důležitá.

To, co každý z nás většinou udělá, je, že zátku sundáme a vyhodíme. To je ale chyba, naopak je daleko lepší nechat ji tam, kde je, a pouze do ní ostrým předmětem (například nůžkami, nožem nebo šídlem) udělat malý otvor. Kroužek, který umožňuje zátku vytáhnout, lze opatrně odříznout, ale zátka se nesmí od hrdla lahve odlepit.

Čtěte také: Matematické hádanky, které Čechům zamotali hlavu. Zvládnete je?

https://xitrosti.com/

Jak olej používat?

Díky tomuto způsobu otevření bude olej vytékat ven tenkým pramínkem, takže lépe odhadnete potřebné množství. Při nalévání na pánev nebo do hrnce se vyplatí rozetřít olej silikonovým kartáčkem nebo mašlovačkou. Samozřejmě obecně platí, že smažení v rostlinném oleji není příliš zdravý způsob přípravy pokrmů, a je daleko lepší dát přednost dušení, pečení nebo vaření v páře. Zdravější metody šetří nejen zdraví, ale i vaši peněženku.

Opakované použití oleje na smažení se nedoporučuje, někdy se mu ale nevyhneme. V takovém případě je lepší olej nejprve vyčistit. Jak na to? Použitý olej nechte vychladnout na pokojovou teplotu, přiveďte k varu trochu vody a přidejte lžičku práškové želatiny. Promíchejte a nakonec tuto směs přilijte do oleje. Znovu promíchejte a nechte pár hodin uležet. Nečistoty se zachytí do želatinové hmoty na dně nádoby.

Zdroj: xitrosti.com