Jak uvařit vejce, aby šlo bez problémů oloupat?

Dokonce ani zkušeným kuchařkám se nepodaří uvařit vždy vejce tak, aby šla skořápka dobře oloupat. Naštěstí existuje jednoduchý trik, který vám zajistí, že se skořápka vůbec nebude na vejce lepit. Tato metoda je velmi jednoduchá. Nejprve vejce omyjte studenou vodou, na skořápce nesmí být žádné nečistoty ani zbytky peří.

Propíchněte skořápku před vařením

Vezměte připínáček nebo jehlu a propíchněte skořápku ve spodní části. Pak vložte vejce do hrnce s vodou a uvařte jako obvykle. Po uvaření slijte vodu skrz malý vytvořený otvor. Až pod skořápkou nebude žádná voda, bílek se snadno odlepí. Tato metoda vám umožní odstranit skořápku jedním pohybem a i několik desítek vajec oloupete během pár vteřin. Oloupané vejce bude krásně hladké a bez odpadaných kousků.

https://pukuotukas.com/

Před vařením byste měli vejce vyndat z lednice včas, aby se stihla ohřát na pokojovou teplotu. Někdo také doporučuje vejce hned po uvaření prudce ochladit studenou vodou. Stačí umístit hrnec, ve kterém se vejce vařila, pod vodovodní kohoutek, a pustit na ně co nejstudenější vodu, pro lepší výsledek je ale lepší horkou vodu nejprve slít a vejce rovnou vhodit do jiné nádoby s ledovou vodou.

Čtěte také: Nezvládáte oční linky? Vyhněte se těmto chybám a vaše líčení bude dokonalé

https://pukuotukas.com/

Přidejte jedlou sodu

Některé hospodyňky nedají dopustit na jedlou sodu. Když do vody, ve které vaříte vejce, přidáte jednu lžičku, zvýší se pH bílku a ten už by se pak neměl přichytávat ke skořápce. Vejce pak zkuste oloupat válením – naťuknete skořápku a poté vejcem přejíždíte přes rovnou a pevnou podložku, přičemž na něj vyvíjíte mírný tlak. Skořápka by pak měla jít snáze dolů.

https://pukuotukas.com/

Velmi efektní je také loupání vajec ve sklenici s vodou. Stačí vzít sklenici, naplnit ji do třetiny vodou a vložit uvařené vejce. Zašroubujte víko, případně sklenici přikryjte dlaní, a několikrát s ní zatřeste. Skořápka se rozbije a oddělí. Pokud vaříte vejce naměkko, vezměte si na pomoc kávovou lžičku. Odloupněte kousek skořápky a do prostoru lžičku zasuňte tak, abyste s ní mohli vejce objet a odlomit skořápku.

Zdroj: pukuotukas.com