David Hampl
14 června, 2020

Jak vytvořit šťavnaté a aromatické masové kuličky, které se budou hodit dokonale do různých polévek? Ideální je použít mleté hovězí maso, protože kuličky budou dobře držet svůj tvar, navíc dodají vývaru nebo polévce lahodnou masovou chuť. Hovězí maso skvěle doplňuje nadrobno nakrájená čerstvá cibulka a strouhanka, která absorbuje masovou šťávu a kuličky příjemně zjemní. K tomu si lze kuličky připravit do zásoby a zmrazit pro budoucí použití. To nám při příštím vaření ušetří spoustu času.

Ingredience

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 450 g mletého hovězího masa
  • 1 vejce
  • 1 cibuli, příp. cibulový prášek
  • strouhanku
  • 2 lžíce jemně krájené petržele (může být i sušená)
  • sůl
  • pepř

Příprava

Připravte si větší skleněnou nebo keramickou misku. Do mísy dejte jemně mleté hovězí maso, přidejte několik lžic strouhanky. Lehce rozšlehejte vejce v hrnečku a přidejte do těsta. Dobře promíchejte.

Maso osolte a opepřete. Cibuli nakrájejte nadrobno a přidejte do směsi spolu s petrželkou, která může být čerstvě nakrájená, případně i sušená. Míchejte, dokud není směs zcela hladká. Následně navlhčenýma rukama tvořte malé kuličky.

Hotové masové kuličky můžete okamžitě zavařit do polévky nebo nechat zamrazit pro příští použití.

V tom případě rozložte kuličky na kuchyňské prkénko tak, aby se vzájemně nedotýkaly, přikryjte je potravinovou folií a vložte do mrazicího boxu. Asi po hodině je můžete sesypat do plastové nádoby nebo sáčku k zamrazení. V opačném případě by kuličky zmrzly a vytvořily jeden celek, použití do polévky by pak nebylo možné.

Použijte i do omáčky

Rychlý oběd nebo teplá večeře? Stačí vyndat zamražené kuličky z mletého masa a osmahnout na oleji na pánvičce a přidat do rajčatové omáčky k vařeným špagetám nebo jiným těstovinám. Dozdobte strouhaným sýrem a máte vynikající teplé jídlo za pár minut hotové!

Sdílejte článek