Jak vybrat správně meloun, aby byl sladký a šťavnatý

Letní melounové osvěžení? Ledová melounová tříšť? Nebo alkoholický drink s melounem? Melounové smoothie pro krásu? Melouny prostě hrají v létě prim, ale jak vybrat v obchodě nebo na tržnici správný kus, který bude zralý, sladký a šťavnatý? Stačí se držet několika rad a už nikdy nekoupíte špatně. Průvodcem videonávodu je Jag Singh, který je hvězdou kanálu o farmaření a o pěstování zeleniny a ovoce na zahradě.

Který vybrat?

Jistě každý už se někdy dostal do situace, že stál před obřím přepravním boxem s množstvím melounů a nevěděl, který vybrat. Do obchodů i na tržnice se bohužel dostávají různé kusy, výjimkou nejsou nahnilé nebo zkažené melouny, ale častějším problémem bývá jejich nedozrálost. To má za následek, že dužnina uvnitř není červená, ale nažloutlá, a chutná kysele. Takový kus je pak na vyhození. Jak tedy příště vybrat sladký, který se sní čerstvý nebo se použije do receptů?

Reklama
https://madlyodd.com/

Určující není velikost

Co je prvotní chyba? Kupující často sáhnou po největším kusu, velikost však není zárukou zralosti. Naopak Jag poukazuje na kontrolu stonku. Je stonek na daném plodu zelený? V tom případě není meloun zralý a sběr proběhl před jeho dozráním. Melouny se musí sklízet ve chvíli, kdy jsou stonky nahnědlé, to je znak toho, že meloun byl do poslední chvíle na slunci a mohl dojít. Dužnina uvnitř se pak pyšní sytě červenou barvou.

https://madlyodd.com/

Pomocí zraku i poklepem

Jaké další triky Jag přináší? Důležité je sledovat povrch melounu a jeho barvu. Při dozrávání se totiž na melounu vytváří velké žluté skvrny. Naopak nedostatek slunce způsobuje, že meloun je sytě zelený s bílými fleky na povrchu.

https://madlyodd.com/

Další známkou zralosti je tvrdost. Laici vybírají dokonale tvrdé plody, to je chyba. Při tlaku by měla slupka jemně pružit, při poklepu by měl meloun vydávat tupé zvuky nebo ozvěnu, protože v takovém případě je plný vody a maximálně šťavnatý.

 Zdroj: madlyodd.com