David Hampl
21 dubna, 2022
, ,

O tom, jak je česnek zdraví prospěšný, není třeba nikoho přesvědčovat. O to cennější pro nás bude, když si ho vypěstujeme sami s plnou kontrolou nad podmínkami, ve kterých roste. Pěstování česneku je velmi jednoduché, a tak jeho naklíčení a výsadba nezpůsobí vrásky ani úplnému zahradnickému laikovi. Potřebovat budete jen pár věcí.

Nechte ho naklíčit v lahvi

Vezměte plastovou lahev a odřízněte část s uzávěrem.

https://smakdnia.pl/

Ostré hrany lehce zahřejte žehličkou, aby se prohnuly.

https://smakdnia.pl/

Takto připravenou lahev naplňte až po okraj vodou.

https://smakdnia.pl/

Na ohnuté okraje lahve položte hlavičku česneku. Nesmí propadnout dolů, musí zůstat zapřená o okraje.

https://smakdnia.pl/

Po dvou dnech z česneku vyraší četné kořeny.

https://smakdnia.pl/

Po deseti dnech budou už kořeny velmi dlouhé a z horní části vyraší zelené výhonky.

https://smakdnia.pl/

Nyní je třeba rozesadit česnek do květináčů. Vezměte velký květináč nebo kbelík o průměru asi 20 centimetrů a vyložte ho obyčejným papírem.

https://smakdnia.pl/

Nasypte do něj zeminu smíchanou s kompostem. Česnek má rád humózní, vlhké a na živiny bohaté půdy, jejichž pH bude neutrální, takže mezi hodnotami 6,5 a 7.

https://smakdnia.pl/

Hlavičku česneku rozdělte na jednotlivé stroužky a vložte do připraveného květináče.

https://smakdnia.pl/

Zasaďte do květináče

Stroužky musí být v takové hloubce, aby byly zcela pokryté zeminou. Zalijte vodou. Česneku se nejvíce daří na slunném místě, tak na to myslete.

https://smakdnia.pl/

Poté je třeba ho každé 3 týdny přihnojit, nejlépe organickým hnojivem. Po dvou měsících ho přesaďte do větší nádoby nebo rovnou do země na záhon. Jedna hlavička česneku nám zprostředkuje až osm nových rostlinek.

https://smakdnia.pl/

Cibulky česneku sklízejte, když několik spodních listů zhnědne. Případně česnek vykopejte 20 dní poté, co většina stonků uschne. Po sklizni česnekové hlavičky zavěste na větrané místo a nechte sušit.

https://smakdnia.pl/

Cibulky česneku produkují jedlé klíčky, které nakonec vykvetou a vytvoří semena. Dají se jíst, stačí je odříznout, když vytvoří uzavřenou kouli. V kuchyni ho kuchaři často nasekají a použijí místo pažitky nebo šalotky.

Zdroj: smakdnia.pl

Sdílejte článek