Jaké potraviny byste měli jíst, abyste si udrželi zdravý a zářivě bílý americký úsměv?!

Bělost a zdraví Vašich zubů závisí nejen na základní péči, ale také na jídle, které jíte. Můžete navštěvovat zubaře tak často, jak jen chcete, a používat oblíbené bělící výrobky, ale pokud milujete určité potraviny, pak se méně dokonalý úsměv bude stále vracet. Proto byste měli zejména věnovat pozornost potravinám, které jíte, a mít na vědomí, jak ovlivňují zdraví Vašich zubů.

Dnes jsme proto pro Vás sestavili seznam různých potravin, které mají pozitivní a negativní vliv na vzhled Vašich zubů.

Potraviny, které šetří Vaše zuby a dásně!

Čtěte také: Využijte naplno Vaši přirozenou krásu. Zde je 13 tipů, jak vypadat dokonale i bez make-upu!

Abyste se o své zuby dobře starali, zubaři doporučují jíst tyto potraviny:

Mrkve: Karoten je vhodný pro sliznice úst a dásní. Také činí zubní sklovinu silnější. Čerstvá mrkev je skvělý způsob, jak udržet zdravé zuby, odstraňuje plak a masíruje dásně.

Ryba: Každý ví, že zuby potřebují vápník, ale fosfor je také jedním z nejdůležitějších prvků pro udržení zdravých zubů (ale mějte na paměti, že ryby mohou způsobovat nepříjemný zápach).

Petržel: Jedná se o jeden z hlavních zdrojů vápníku a kromě toho má petržel kosmetický efekt na zuby.

Jablka: Jablka jsou neuvěřitelně efektivní, pokud jde o léčbu problémů se zuby a jejich prevenci. Masírují dásně a odstraňují zubní povlak a zároveň zčerstvují dech.

Kiwi: Toto ovoce má hodně vitamínu C. Pokud trpíte na nedostatek vitamínu C, produkce kolagenu klesá a dásně začínají krvácet.

Cibule: Toto je přirozené antibiotikum, které zabíjí škodlivé bakterie v ústech.

Čekanka: Jeho funkcí je stimulovat tok krve v ústech.

Sezam: Odstraňuje zubní plak velmi dobře a zpevňuje sklovinu.

Sýr: Tvrdý sýr má velmi málo soli a hodně vápníku. Sýr pomáhá udržet správnou rovnováhu pH, která nedovoluje reprodukci bakterií (některé druhy sýrů mohou způsobit nepříjemný zápach).

Zelený čaj: Katechin v zeleném čaji zabíjí druhy bakterií, které způsobují kazy. Kromě toho zelený čaj činí Váš dech čerstvým.

Smažené jídlo je skvělé, ale zubní lékaři jsou si jisti, že časté „bufetování“ může poškodit Vaše zuby. Pokud neustále něco žvýkáte, otevíráte dveře bakteriím do Vašich úst.

Je barva Vašich zubů diktována jídlem?

Pokud se Vám nelíbí barva zubů, můžete s tím něco udělat. Kromě použití různých postupů bělení, které máte k dispozici, byste měli vyloučit potraviny, které mohou změnit barvu Vašich zubů.

1. Zubní „malíři“

  • Čaj a káva: Zelený a bílý čaj mají nejnižší vliv na barvu zubů. Citrón nebo mléko však mohou neutralizovat účinky těchto nápojů.
  • Červené víno: Barva vína a vysoká úroveň taninů z něj činí šampióna při změně barvy zubů. Po konzumaci červeného vína byste měli vypláchnout svá ústa čistou vodou, ale nečištěte si zuby hned. Kartáčování může v tu chvíli způsobit více škod užitku.
  • Šťávy: Jasné ovocné a zeleninové šťávy mají také silný účinek, protože obsahují kyselinu, která oslabuje zuby a umožňuje lepší absorpci barevných složek.

  • Řepa a borůvky: Vysoká koncentrace chromogenů v těchto potravinách činí zuby žlutými.
  • Koření: Curry a kurkuma jsou zvláště dobré při změně barvy zubů již po jedné konzumaci. Je velmi těžké se zbavit této barvy. Pokud jste jedli něco, co obsahuje tato koření, vypijte zelený čaj s citrónem, abyste neutralizovali případné účinky.
  • Sójová omáčka a balsamikový ocet: Často zanechávají tmavé skvrny na zubech.
  • Barevná soda: Soda obsahuje mnoho chemických barviv, které mění barvu zubů. Rovněž ničí sklovinu.

Abyste neutralizovali negativní účinky těchto potravin, vypláchněte si pusu po jídle a nezapomeňte na přirozené bělení.

Přírodní bělení

  • Hruška: Toto ovoce odstraňuje plak a masíruje dásně.
  • Dýně: To je jedna z nejlepších přírodních bělících látek. Nejlepšího efektu můžete dosáhnout, jestliže ji pečete v troubě, nebo ji přidáváte do salátu.
  • Jahoda: I přes svou jasnou barvu má skvělý bělící efekt. Obsahuje kyselinu jablečnou, která velmi účinně odstraňuje zubní skvrny.
  • Brokolice: Ta umí odstranit tmavé skvrny velmi dobře. Je lepší jíst čerstvou brokolici. Můžete si ji nakrájet do salátu, nebo si ji trochu uvařit.
  • Celer: Jedná se o 2v1. Pomáhá odstranit zubní plak a zabíjí bakterie v ústech.
  • Pomeranč: Kyselina citrónová velmi dobře bělí zuby, ale lidé, kteří mají citlivé dásně a zuby, musí být opatrní.
  • Petržel: Ihned po jídle se vyplatí žvýkat trochu petrželky, než si vypláchnete ústa.

Produkty, které ovlivňují vůni a mikroflóru!

Nepříjemně zapáchající dech může být příznakem onemocnění v extrémních případech, ale pokud jste zdraví, znamená to, že potřebujete, aby Vaše mikroflóra byla normální. Některé potraviny mohou totiž způsobit špatný dech.

Například při trávení některých potravin se vyrábějí sloučeniny síry. Jsou absorbovány do krve a pak opouštějí tělo plícemi, což způsobuje nepříjemný zápach.

Některé potraviny a nápoje, které se zdají mít příjemný zápach, skutečně dělají opak, například káva. Vytvářejí hlen v ústech a zvyšují reprodukci bakterií.

Potraviny, které způsobují nepříjemný zápach.

  • Cibule a česnek
  • Některé druhy červeného vína
  • Sýr
  • Bonbóny
  • Káva
  • Kysané potraviny
  • Ryby

Potraviny, které rychle zeslabují případný zápach.

  • Jablka
  • Skořice
  • Třešně
  • Bazalka a špenát
  • Vodní meloun
  • Zelený čaj

Pokuste se provést některé z těchto změn ve Vaší stravě a během pouhého týdne byste měli být schopni cítit zlepšení stavu Vašich zubů!

Která část článku Vás udivila nejvíce? Podělte se o své názory a zkušenosti níže v komentářích!