Jakmile vyzkoušíte toto skvělé domácí pečivo, nebudete mít potřebu chodit do supermarketů. Jaká je pravá chuť pečiva? To zjistíte snadno – podle tohoto receptu na chléb a rohlíky -
Menu

Jakmile vyzkoušíte toto skvělé domácí pečivo, nebudete mít potřebu chodit do supermarketů. Jaká je pravá chuť pečiva? To zjistíte snadno – podle tohoto receptu na chléb a rohlíky

Pokud žijete ve městě, pak zřejmě něco takového, jako je otvírací doba neřešíte. V neděli večer se prostě seberete a jdete si koupit pečivo na pondělní ráno. Když není svátek, máte jistotu, že bude otevřeno. Pokud ale bydlíte na vesnici, pak mnohdy narazíte na to, že o víkendu nemusí být obchod otevřený vůbec (nebo jen v sobotu dopoledne). Z tohoto důvodu je dobré, naučit se recept, jak si připravit chutné pečivo doma. Ocení to ale i „měšťáci“, kteří mají možnost zajít si pečivo nakoupit do obchodu. Domácí pečivo je totiž mnohem chutnější!

Kupované versus domácí

Bohužel, kupovaný chléb nebo rohlíky nemusí mít dobrou chuť. Obzvláště, pokud jste se do obchodu vydali odpoledne. Je možné, že pečivo, které jste si vzali, bylo na pultech obchodu vystaveno od samého rána. Pak musíte uznat, že se to projeví na jeho kvalitě. Leckdy ale i ranní pečivo nechutná tak, jak by mělo. Jednoduše jste od nákupu čekali víc. Není totiž chleba jako chleba a rohlík jako rohlík. Pokud již delší dobu trpíte nespokojeností s kvalitou pečiva, je třeba vyměnit obchod. Nebo si upéct pečivo domácí.

Skutečná chuť pečiva

Kupované pečivo může být obohaceno o různé chemikálie, jejichž úkolem je prodloužit životnost pečiva. A tyto přidané přísady pak mohou ovlivnit jeho chuť. Pokud chcete zažít, jak má skutečně chutnat pečivo, nezbývá vám, než si upéct pečivo vlastní. Kolikrát už jste se setkali s tím, že jste v obchodě narazili na gumové rohlíky či tvrdý chleba? Bohužel to není nic neobvyklého. O důvod navíc, proč zkusit domácí pečivo.

Příprava kvásku na domácí chléb

A teď už je načase přesunout se k samotnému receptu. Asi se shodneme na tom, že základem pečeného chleba je kvásek. Ten si připravíte smícháním těchto tří ingrediencí:

  • 400 g hladká mouka,
  • 10 g kvasnice,
  • 300 ml vody.

Voda musí být vlažná, aby kvasnice mohly správně pracovat. Do vlažné vody tedy rozdrobte kvasnice a směs nechte klidně i třicet minut na teplém místě. To, že kvásek vzešel, poznáte podle toho, že několikrát zvětšil svůj objem (pro docílení lepšího kvašení můžete přidat lžičku cukru). Jakmile kvásek vzejde, smíchejte jej s moukou. Důkladně propracujte, abyste získali hladké těsto bez hrudek.

Nechte přes noc uležet

Takto připravené těsto je základem vašeho chleba. Kvasnice budou pracovat pořád, nemusíte se bát, že se vyčerpají. Abyste dosáhli co nejnadýchanějšího chleba, nechte tento základ ležet přes noc při pokojové teplotě. Nezapomeňte mísu přikrýt čistou utěrkou.

Recept na domácí chléb

Pokračujte ve čtení článku na další stránce

1
2
Tisk
Nezařazené

DNES ŽIVĚ: Tragická nehoda se stala osudovou v jejich životech,…

Život nám uštědřit hodně nepříjemné zprávy, na které mnohdy nejsme vůbec připraveni. Je to velmi náročné občas zjistit, že ne…
Nezařazené

Zhubnout 1kg každých 48 hodin: Tento lahodný citronový elixír bojuje…

Léto se blíží, a proto se mnoho lidí snaží dostat se znovu do formy, aby se za sebe a své…
Nezařazené

Zhubnout až 23 kg za 54 dní: Tento citronový elixír…

Léto klepe na dveře, a proto se mnoho lidí snaží dostat opět do formy. Posilovny jsou plné, parky jsou plné…
Nezařazené

Soused začal na zahradě kopat jámu a do ní dávat…

Čerstvá zelenina je základem každého dobrého a zdravého jídla. Chcete-li žít zdravě, je nutné zařadit do svého jídelníčku více zeleniny,…
Nezařazené

Zbavte se 98,9% pesticidů a chemie z ovoce a zeleniny…

Léto je za dveřmi a jaro je tu stále s námi. Tato období přímo svádí k tomu, abychom baštili více zeleniny a…
Nezařazené

Zde je důvod, proč byste měli začít sázet hřebíček do…

Jistě jste si už všimli, že kolem nás poletuje čím dál více hmyzu, který umí být mnohdy velmi otravný. Bude…