Co byste řekli na talíř, na němž si po konzumaci oběda pochutnáte? Nebo na zmrzlinu v kelímku, kterou můžete sníst nejen s tím kelímkem, ale dokonce i se lžičkou? Jedlé nádobí se stává realitou a velkým lákadlem pro jednotlivce i gastronomická zařízení.

Jedlé nádobí by určitě nemělo zůstat bez povšimnutí pro všechny restaurace, food trucky nebo zmrzlinárny. Zákazníci hodně slyší na zero-waste, ekologické chování k přírodě a také veganskou stravu! Přesně tohle všechno přitom jedlé nádobí splňuje.

Zero-waste životní styl

Zero-waste životní styl je založený na tom, že se snažíte redukovat množství odpadu, jejž produkujete. Právě jedlé lžičky, brčka, talíře, kelímky a další nádobí v tom dokonale pomáhají. Místo toho, abyste snědli své jídlo a vyhodili jednorázový plastový talíř, totiž jedlý talíř sníte. Případně ho dáte na kompost, kde se velmi rychle rozloží, na rozdíl od plastu.

Ekologické chování k přírodě

Ekologický je přitom nejen způsob likvidace nádobí, ale také jeho výroba. Ingredience na jednotlivé typy nádobí se liší, například jedlé talíře jsou vyrobeny z pšeničných otrub, které vznikají jako vedlejší produkt ve mlýnech. Svým způsobem se tedy zpracovává surovina, jež by jinak neměla takové využití.

100% veganské složení

Zatímco talíř z pšeničných otrub chutná spíš jako celozrnný chléb, takový kelímek z ovesných otrub, pšeničné mouky, vody a cukru je sladký. Jedlá brčka jsou zase vyrobená z těstovin. Jedno má ovšem veškeré jedlé nádobí společné – je tvořeno čistě z rostlinných surovin, takže si na něm mohou pochutnat i vegetariáni a vegani.

Využijete ho i doma

Mluvili jsme o využití v gastronomických zařízeních, avšak jedlé nádobí využijete také doma. Je perfektní na piknik v přírodě, zahradní grilování nebo jakoukoliv jinou párty venku. Nebudete muset umývat nádobí, ani neznečistíte přírodu dalším plastem.

Sdílejte článek