David Hampl
5 února, 2020

Příprava domácího chleba už dávno není náročná činnost, kterou mohou vykonávat jen profesionálové v pekárnách, kde jsou na to patřičně vybaveni. Lze si ho totiž snadno připravit i doma, a věřte tomu, že je mnohdy lepší než většina chlebů z pekárny. Dříve bylo úplně normální, že si lidé doma pekli chléb sami. To až s moderní dobou přišla vymoženost pekáren a lidé tak na tuto činnost postupně zapomněli. Naštěstí se znovu dostává do módy, takže udělat si pravý domácí chléb je v dnešní době cool. Pojďte si ho taky udělat za pomocí snadného receptu.

Stačí chuť a pár složek

Na rozdíl od všeobecného přesvědčení, že pro pečení chutného domácího pečiva je zapotřebí profesionálního vybavení a speciálních dovedností, je to velmi jednoduché. Stačí mít jen chuť, touhu péct a několik základních složek. Zbytek už pak jde tak nějak sám. Čerstvý domácí chleba se zlatou křupavou kůrkou, je přesně to, čím můžete k sobě domů nalákat hosty. Pojďte se tedy dozvědět, jak si takový chléb doma připravit.

Potřebné ingredience

K přípravě domácího chleba budete potřebovat následující ingredience: 1 kg mouky, 1 polévkovou lžíci prvotřídního olivového oleje, 15 g sušeného droždí, 15 g mořské soli a 700 ml vody. Sami vidíte, že není potřeba žádných náročných surovin, ale úplně klasických věcí, které máte jistě doma, resp. takových, které se používají na přípravu jiných druhů pečení.

Krok za krokem

Nyní se pojďme podívat na postup přípravy. Chcete-li upéct chutné pečivo, začněte s proséváním mouky. Během tohoto procesu mouka dostane svěžest a vzduch. Do mouky vložte droždí a sůl a pořádně smíchejte. Přidejte ohřátou 20 °C vodu a přidejte suché složky. Vše následně důkladně promíchejte dřevěnou lžicí nebo vařečkou.

Jakmile těsto nakyne, posypte si pracovní desku moukou, těsto na ní položte a začněte ho rukama pořádně hnít. Velkou mísu vymažte olivovým olejem a těsto do ní rozprostřete. Přikryjte utěrkou a dejte na cca 50 minut na teplé místo. Poté dejte těsto do trouby a pečte ho při 250 °C. Během pečení chléb občas vytáhněte a vytvarujte ho do tvaru míče, aby vypadal jak správný chléb. Pak už jen stačí nakrájet a ochutnat.

Sdílejte článek