Kuřecí maso je tradiční součástí našich oblíbených pokrmů. Je dietní, takže bývá první volbou při snahách o redukci tělesné hmotnosti. Díky své jemné chuti je oblíbené u dětí. U přípravy kuřecího je potřeba dávat si pozor na to, aby nebylo příliš vysušené. Proto se kuřecí často předem nakládá do různých marinád a omáček. I součástí tohoto receptu je omáčka, díky které budou řízečky z kuřecích prsou křehké, ale stále šťavnaté. V tomto receptu ale můžete samozřejmě použít i kuřecí stehna (ta jsou trošku tučnější než prsa) či jiný druh masa, například vepřové nebo skopové. Výběr koření je také na vás. My uvádíme provensálské koření, vhodné je ale například i steakové nebo orientální koření (kari, garam masala).
K přípravě tohoto receptu budete potřebovat:
- 2 větší cibule
- 600g kuřecího masa
- 2 lžíce majonézy
- 2 lžíce smetany
- 2 stroužky česneku
- 1 lžičku provensálských bylinek či jiného oblíbeného koření
- 50g tvrdého sýra dle vaší volby
- cukr, sůl a pepř
Postup:
- Cibule rozkrojte na půl a nakrájejte na proužky. Cibuli nasypte do mísy, posypte půl lžičkou soli a špetkou cukru. Zalijte ji vroucí vodou a odložte mísu stranou.
- Přichystejte si kuřecí maso – to očistěte a nakrájejte na menší kousky. Osolte, opepřete a přidejte bylinky.
- Připravte si omáčku, se kterou budete maso zapékat. Majonézu, smetanu, sůl, pepř a rozmačkaný česnek důkladně promíchejte.
- Z cibule vymačkejte co nejvíce vody a polovinu jí nasypte na dno zapékací mísy vymazané olejem. Na cibuli naskládejte polovinu kuřecího a na něj namažte omáčku z majonézy a smetany.
- Poté postup opakujte – druhá polovina cibule, masa a omáčky.
- Navrch nasypte tvrdý sýr nastrouhaný na struhadle.
- Mísu přikryjte víkem nebo alobalem a pečte v předehřáté troubě na 180°C 30 až 40 minut.