David Hampl
26 dubna, 2020

Voňavé a šťavnaté karbanátky z mletého masa jsou oblíbenou pochoutkou třeba k bramborové kaši. Téměř žádný strávník jim neodolá. Zejména začínající kuchaři se ale jejich výroby bojí a netroufají si je připravit. Tento strach je ale neopodstatněný. Karbanátky patří mezi nejjednodušší kuchařské výrobky a navíc skýtají obrovské možnosti pro nejrůznější variace a vyjádření kreativity. Pojďte se podívat, jak snadno základní masové karbanátky připravíte. Na závěr přidáme i několik tipů na jejich vylepšení.

Na základní karbanátky budete potřebovat:

  • 2 kg mletého vepřového masa
  • 1 cibuli
  • 1 vejce
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička pepře
  • 1 hrst zelených bylinek
  • olej a mouka dle potřeby

Mleté maso vložte do hluboké mísy a přidejte na jemno nasekanou cibuli. Bylinky dle vlastního výběru také nasekejte na malé kusy a přisypte je do mísy. Nejlépe rukama pak maso s rostlinnými přísadami důkladně propracujte. Pak přidejte ještě připravenou sůl, pepř, rozklepněte vajíčko a pokud chcete karbanátky pevnější, přidejte i lžíci hladké nebo polohrubé mouky. Pak znovu důkladně masovou hmotu propracujte tak, aby se přísady rovnoměrně promíchaly.

Pak už jen rukama vytváříme bochánky, které smažíme na pánvi v rozpáleném oleji. Na tvaru a velikosti karbanátků nezáleží, proto můžete při jejich tvorbě zohlednit vlastní preference a částečně i kreativitu, případně jejich tvar a velikost vůbec nemusíte řešit a udělat je tak, jak se vám zrovna podaří.

Variace karbanátků

Pro výrobu karbanátků na základě stejného postupu lze použít namísto masa nebo ve směsi s ním také některá vařená a drcená zelenina. Udělat tak lze karbanátky z kapusty, květáku nebo celeru či mrkve, případně směsi těchto zelenin.

Přimíchat můžete i pokrájené lístky špenátu, baby špenátu, salátu polníčku nebo stále oblíbenějšího zahradního plevele s názvem ptačinec žabinec. Ať už použijete cokoliv, vaše karbanátky budou skvělé. P.S.: Ke karbanátkům se skvěle hodí nakládaná cibule s koprem ve směsi octu s vodou. Chutná výborně!

Sdílejte článek