David Hampl
3 ledna, 2020

Už se vám někdy stalo, že jste míchali poměrně nesourodé ingredience, a nakonec z nich vznikla dokonalá pochoutka? Příkladem je i tento kaštanový závin, který si zamilujete. Jak pro jeho chuť, tak i pro jeho jednoduchou přípravu. Tu dokládá i fakt, že na rozdíl od jiných dezertů není třeba ani zapínat troubu. Tato roláda se nepeče.

Co budete potřebovat?

Kaštanová roláda se skládá ze tří hlavních částí. Na každou jsou třeba jiné ingredience. I ty si proto rozdělíme. A začneme základem, který je alternativou klasického těsta. Potřebovat budete:

  • 2 balení kaštanové pasty
  • 50 g změklého másla
  • 2 lžíce rumu
  • 9 cukrářských piškotů

Druhou složkou je pudinkový krém. Pro zachování jednoduchosti není třeba dělat pudink klasicky z vajec, ale lze ho kupit. Potřebovat tedy budete:

  • 1 balení vanilkového pudinku
  • 4 lžíce cukru krystal
  • 3 dcl mléka
  • 2 dcl smetany
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 balení fixátoru

Na závěr už je třeba udělat jenom polevu. Tu jsme zvolili čokoládovou, a tak si připravte asi 100 gramů čokolády na vaření, kterou je možné zjemnit trochou smetany i oleje. Tím je výčet všech ingrediencí u konce.

Nachystejte si základní těsto

Jako první si připravte základní směs, kterou však nebudete péct. Vznikne celkem jednoduše tak, že si smícháte kaštanovou pastu a také měkké máslo. Cílem je dosáhnout jednotné tužší konzistence. Danou vzniklou pastu vetřete do hřbetu – formy, aby pokrývala v jednotné vrstvě celou její vnitřní část. Nejprve však formu vyložte potravinovou folií. To proto, aby se vám roláda lépe vynadávala.

Následuje pudink

Když je forma připravena, tak můžete začít s přípravou pudinku. Ten vařte klasicky podle návodu. Pouze k němu přidejte i další ingredience, než ze kterých se vaří klasicky. Míchejte do té doby, než bude pudink dostatečně hustý. Následně sundejte ze sporáku a nechte chvíli chladnout. Až když má nižší teplotu ho můžete nalít do formy na základní vrstvu kaštanové pasty a másla.

Nyní piškoty

Jediné dvě ingredience, které nebyly použity jsou piškoty a rum. Piškoty jednoduše přitiskněte na vrstvu pudinku, protože budou tvořit základní, a tedy spodní část vaší rolády. Když jsou na místě, lehce je pokapejte rumem. Nyní dejte celý hřbet na několik hodin do lednice.

Na závěr čokoláda

Jakmile je vaše roláda dostatečně ztuhlá, můžete aplikovat čokoládu. Nejprve roládu vyndejte z formy a sejměte potravinovou folii. Poté její povrch vyhlaďte a následně polijte rozpuštěnou čokoládou. Ještě jednou vše vraťte do lednice a když čokoláda zatuhne, můžete krájet a servírovat. Přejeme dobrou chuť.

Sdílejte článek