David Hampl
29 srpna, 2019

Kynutému těstu se mnoho lidí vyhýbá, jelikož se jednoduše bojí toho, že bude příliš suché, nebo příliš hutné. Je to proto, že neznají ten správný recept. Takový, díky kterému bude výsledek opravdu stát stoprocentně za to. My vám ukážeme recept na skvělé, kdy vznikne tak lahodné těsto, že si budete moci vyzkoušet i řadu jiných sladkých dezertů a pokrmů. Pokud nevěříte, po přípravě se o tom můžete sami na vlastní kůži přesvědčit.

Jaké ingredience budete potřebovat?

Aby se kynuté těsto povedlo, je třeba připravit si jednu velmi důležitou věc. A tou je takzvaný kvásek. Aby se vám povedl a aby vzešel tak jak má, je třeba dát dohromady tyto ingredience:

  • 1 kostku droždí
  • 250 ml mléka
  • 2 polévkové lžíce cukru

Jak si správně připravit kvásek, to se za chvíli dozvíte. Aby se vám povedlo také samotné těsto, je třeba mít připraveny i další ingredience. Toto je jejich kompletní výčet:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 120 g másla
  • 500 ml mléka
  • 1 vejce
  • 3 polévkové lžíce cukru
  • Kůra z jednoho citronu

Základem je příprava kvásku

Čím musí vše začít? Je to samozřejmě příprava kvásku. Postup je velmi jednoduchý. Stačí ve vlažném mléce rozpustit cukr a potom přidat rozdrobenou kostku droždí. Poté dejte misku na teplé místo. Třeba na okno, na topení, ale i do trouby kde zvolíte teplotu na nižší desítky stupňů. Kvásek nechte pracovat minimálně 30 minut. Jakmile jste s ním spokojeni, je možné pokračovat.

Příprava těsta je hračkou

Nyní přichází na řadu samotná příprava těsta, což rozhodně není nic komplikovaného. Základem je smíchat všechny ingredience společně s kváskem. Cílem by měla být jednotná hmota pevnější konzistence. Když má tělo požadované vlastnosti, je nutné ho nechat vykynout. Opět na teplém místě a po dobu minimálně 60 minut. Mělo by zdvojnásobit svůj objem, ale může se zvětšit ještě více.

Nyní už můžete tvořit jednotlivé buchty

Jak na to? Z těsta postupně odřezáváme podobně velké kusy, ze kterých se vytvoří v dlaních bochánky. Daný bochánek se následně splácne na válu a do jeho středu se umístí náplň dle chuti. Může se jednat o švestku, může se jednat třeba také o povidla, nebo marmeládu či lískooříškový krém. Těsto se následně zabalí a začne se lehce potírat olejem. Nyní už se daná buchta vloží na plech svou spodní, k válu připlácnutou částí navrch. Takto postupujte u všech dalších kusů těsta.

Nyní do trouby a máte hotovo

Troubu je třeba rozehřát na teplotu 175 stupňů Celsia, což je pro pečení optimální hodnota. Pečte ve středu vaší trouby po dobu zhruba 25 – 30 minut. Takzvaně do zlatova. Potom vyjměte a nechtě při pokojové teplotě chladnout. A potom? Vyjměte, dejte na talíř a můžete pocukrovat. Až ochutnáte tak zjistíte, že nic lepšího jste nikdy nejedli.

Sdílejte článek