Kdo zná tento recept, ten nepeče jinak. Co si podle něho připravíte? Ty nejlepší buchty na světě. A pozor, dané těsto se dá použít i na řadu dalších sladkých pokrmů. Až ho zkusíte, pochopíte -
Menu

Kdo zná tento recept, ten nepeče jinak. Co si podle něho připravíte? Ty nejlepší buchty na světě. A pozor, dané těsto se dá použít i na řadu dalších sladkých pokrmů. Až ho zkusíte, pochopíte

Kynutému těstu se mnoho lidí vyhýbá, jelikož se jednoduše bojí toho, že bude příliš suché, nebo příliš hutné. Je to proto, že neznají ten správný recept. Takový, díky kterému bude výsledek opravdu stát stoprocentně za to. My vám ukážeme recept na skvělé, kdy vznikne tak lahodné těsto, že si budete moci vyzkoušet i řadu jiných sladkých dezertů a pokrmů. Pokud nevěříte, po přípravě se o tom můžete sami na vlastní kůži přesvědčit.

Jaké ingredience budete potřebovat?

Aby se kynuté těsto povedlo, je třeba připravit si jednu velmi důležitou věc. A tou je takzvaný kvásek. Aby se vám povedl a aby vzešel tak jak má, je třeba dát dohromady tyto ingredience:

  • 1 kostku droždí
  • 250 ml mléka
  • 2 polévkové lžíce cukru

Jak si správně připravit kvásek, to se za chvíli dozvíte. Aby se vám povedlo také samotné těsto, je třeba mít připraveny i další ingredience. Toto je jejich kompletní výčet:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 120 g másla
  • 500 ml mléka
  • 1 vejce
  • 3 polévkové lžíce cukru
  • Kůra z jednoho citronu

Základem je příprava kvásku

Čím musí vše začít? Je to samozřejmě příprava kvásku. Postup je velmi jednoduchý. Stačí ve vlažném mléce rozpustit cukr a potom přidat rozdrobenou kostku droždí. Poté dejte misku na teplé místo. Třeba na okno, na topení, ale i do trouby kde zvolíte teplotu na nižší desítky stupňů. Kvásek nechte pracovat minimálně 30 minut. Jakmile jste s ním spokojeni, je možné pokračovat.

Příprava těsta je hračkou

Nyní přichází na řadu samotná příprava těsta, což rozhodně není nic komplikovaného. Základem je smíchat všechny ingredience společně s kváskem. Cílem by měla být jednotná hmota pevnější konzistence. Když má tělo požadované vlastnosti, je nutné ho nechat vykynout. Opět na teplém místě a po dobu minimálně 60 minut. Mělo by zdvojnásobit svůj objem, ale může se zvětšit ještě více.

Nyní už můžete tvořit jednotlivé buchty

Jak na to? Z těsta postupně odřezáváme podobně velké kusy, ze kterých se vytvoří v dlaních bochánky. Daný bochánek se následně splácne na válu a do jeho středu se umístí náplň dle chuti. Může se jednat o švestku, může se jednat třeba také o povidla, nebo marmeládu či lískooříškový krém. Těsto se následně zabalí a začne se lehce potírat olejem. Nyní už se daná buchta vloží na plech svou spodní, k válu připlácnutou částí navrch. Takto postupujte u všech dalších kusů těsta.

Nyní do trouby a máte hotovo

Troubu je třeba rozehřát na teplotu 175 stupňů Celsia, což je pro pečení optimální hodnota. Pečte ve středu vaší trouby po dobu zhruba 25 – 30 minut. Takzvaně do zlatova. Potom vyjměte a nechtě při pokojové teplotě chladnout. A potom? Vyjměte, dejte na talíř a můžete pocukrovat. Až ochutnáte tak zjistíte, že nic lepšího jste nikdy nejedli.

Líbil se vám článek?

Tisk
RECEPTY

Salát z kuřecích prsíček, který můžete jíst i pozdě večer,…

Máte rádi saláty jako hlavní chod? Chutnají vám spíše těstovinové nebo zeleninové? Preferujete saláty bez masa nebo s masem? Ať už…
RECEPTY

Do masem plněných knedlíků přidejte tuhle ingredienci. Dokonale změní chuť

Potřebujete vymyslet něco na oběd či večeři? Nenapadá vás nic kloudného a originálního? Sáhněte po osvědčeném receptu přímo z Ukrajiny. Bramborové…
RECEPTY

Vzala mléko, zakysanou smetanou a vznikl nejlepší domácí sýr! Recept…

Můžete si ho dát jen tak na chleba nebo si ho vychutnat společně s vínem či pivem. O čem je řeč?…
RECEPTY

Tak vynikající palačinky jste ještě nejedli! Tento recept musíte vyzkoušet…

Jak vypadají a jak se dělají klasické palačinky, to jistě víte. Co ale jistě nevíte, to je fakt, že existuje…
RECEPTY

Bramborové řízečky s klobásou dle receptu hospodského, tohle si okamžitě…

Brambory se v české kuchyni využívají při přípravě nejrůznějších pokrmů, nejčastěji se s nimi setkáme ve formě brambor pečených v troubě, brambor na…
RECEPTY

Bleskurychlá a levná večeře: do pekáče dejte brambory a posypte…

Netušíte, co byste měli udělat rychle na večeři? Máte hlad, ale nic vás nenapadá? V lednici toho moc nemáte a jediné,…