Když jednou ochutnáte tuto sladkou a tradiční španělskou pochoutku, okamžitě si recept přidáte do své sbírky!

Země plná temperamentu je známa ohnivým flamenkem, nekonečnými plážemi a výborným jídlem. Španělé také patří mezi labužníky, kteří si umí užívat života naplno. Co se týče jídla, nikdy si neodpustí sladkou tečku za hlavním chodem. Rozmanitost chutí dezertů je ovlivněna regionem, ze kterého pochoutka pochází.

[hana-code-insert name=’google‘ /]Například Maurové zde zanechali odkaz v podobě sladkostí postavených na mandlové bázi a Francouzi zas nabídli bohaté krémové pochoutky. Nezáleží na tom, kterou část Španělska navštívíte, Vaše touha po něčem sladkém bude vždy na 100 % uspokojena.

Nejznámějším dezertem na celém Pyrenejském poloostrově jsou milované churros. Tradiční pražené podlouhlé pečivo, velmi podobné našim šiškám, podávané se skořicí a šálkem horké čokolády. Jak říká legenda, recept na ostrov přinesli Portugalci, kteří ho prý odkukali z čínského pokrmu jou-tchiao. Díky nenáročné přípravě na otevřeném ohni se staly oblíbenou pochoutkou. Později byly součástí každé novoroční snídaně a obzvláště oblíbenými byly po probdělé noci.

Čtěte také: 10 veselých obrázků, které dokazují, že děti umí usnout kdekoli

Dnes jsou povýšené na status: „kdykoliv máš chuť na churros, dej si churros“. Jsou dostupné téměř všude. Pokud je nenajdete v nabídce některé z restaurací, raději odejděte. Nejvíce si na nich pochutnáte ve specializovaných restauracích churrerías. Každoročně se statisíce poutníků vydává na několikadenní až měsíční pouť do Santiaga de Compostela. Kromě návštěvy katedrály sv. Jakuba si nenechávají ujít ochutnávku místních dobrot. Právě odsud pochází fantastický mandlový dort Tarta de Santiago. Dezert, který se servíruje při pokojové teplotě a nejčastěji je připravován z polotovaru z krabice. Koláč je často ozdoben cukrovým křížem sv. Jakuba. Jakékoliv předsudky, které může mandlový zázrak vyvolat, budou zbořeny hned po ochutnání prvního sousta.

Po stopách dezertů se nyní dostáváme do oblasti Cantabria. Na severu Španělska si nemůžete nechat ujít Quesada, což je lehký zákusek s výraznou sýrovou chutí. Je ideální pro milovníky cheesacaků, hlavně pro ty, kteří hledají jeho nové variace. Populární španělská bloggerka almanach Obregon, která se celosvětově proslavila svými neuvěřitelnými cupcaky, připravila speciální recept na Quesada, kterou si můžete velmi jednoduše upéct i doma. A jak jinak než v cupcake verzi. Tak se pusťte do toho!

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Co budete potřebovat

  • 1 hrnek mouky
  • 1,5 hrnku cukru
  • 2 hrnky mléka
  • 1 kelímek bílého jogurtu, přibližně 200 g
  • 3 trojúhelníky krémového sýru
  • 3 vajíčka
  • 1 malou smetanu ke šlehání

Na ozdobu:

  • Jablečné pyré, popřípadě šlehačku

Jak na to?

Rozehřejte troubu na 180°C. Všechny ingredience spolu pořádně smíchejte v jedné míse. Hladké těsto pomalu vylijte přibližně do ¾ cupcake formiček. Vložte do trouby a snižte teplotu na 150°C. Pečte přibližně 1 hodinu a zkontrolujte, zda je těsto dobře propečené. Pokud Vám cupcaky uprostřed popraskají, nepanikařte, je to pro ně charakteristické. Vzhled Vašich výtvorů Vám pomůže vylepšit náplň. Můžete použít v podstatě cokoli. Alma doporučuje jablečné pyré (jednoduše uvaříte jablka a rozmixujete je s cukrem). Hotové pyré lžičkou aplikujete na jednotlivé zákusky a můžete podávat.

Tip: Pokud chcete cupcaky ještě více vylepšit, ozdobte je šlehačkou.

Pokud se při svých toulkách Španělskem vydáte do oblasti s názvem La Mancha, nebojujte s větrnými mlýny jako Don Quijote, ale raději se posaďte ke kávě a vychutnejte si proslulé Miguelitos. Vysoká nafouknutá kostka s krémovou náplní je jemná jako obláček. Těsto ze 14 tenkých vrstev se při každém zakousnutí rozpadá na milion drobných kousků. Kdyby Vás přece jen sváděla myšlenka stát se na okamžik Donem Quijotem, vyrazte do Katalánska. Typickým sladkým potěšením je krémový puding s vaječným žloutkem a karamelovou krustou. Servíruje se ve skromné ​​hliněné misce a oblibu si získal po celém světě. Crema Catalana je v podstatě jižanským bratrem slavného crème brûlée. Recepty na tento dezert se tradují z generace na generaci a každá hospodyně si ho snadno upravuje podle sebe. Když tento pudink obohatíte o lískovo-oříškový krém, vytvoříte lahodný dezert stejně jako Alma. Připravte si vlastní Crema Catalana podle domácího receptu od Almy:

Na 4 porce budete potřebovat

  • 6 vaječných žloutků
  • 750 ml mléka
  • 40 g kukuřičné mouky
  • 125 g cukru
  • 1 skořici
  • 8 lžic lískovo-oříškového krému
  • třtinový cukr dle chuti k vytvoření tenké krusty

Jak na to?

Do připravených skleněných nebo hliněných misek vložte dvě polévkové lžíce lískovo-oříškového krému. V hrnci pomalu zahřívejte mléko se skořicí. V druhém hrnci zatím dohladka vyšlehejte žloutky s cukrem a moukou. Jakmile začne mléko vřít, vyjměte skořici a pomalu přilijte do připravené směsi. Vše promíchejte a opět zahřejte, dokud směs nezhoustne. Pudinkovou směs nalijte do připravených misek. Nechte vychladnout.