David Hampl
27 listopadu, 2018

Párky jsou vděčnou klasikou, která už zachránila od hladu celou řadu lidí. Jak vypadá jejich klasická příprava, to jistě nemusíme nijak výrazně popisovat. Většina lidí je jenom ohřeje ve vodě, dá na talíř a spolu s hořčicí a pečivem je konzumují. Nejde ale o jedinou formu. Pokud hledáte něco lepšího a zajímavějšího, dejte di párky zapečené v těstíčku. Doslova dojde k tomu, že se po nich budete moci utlouct. Nevěříte? Vyzkoušejte je a přesvědčte se o tom sami.

Co budete potřebovat?

Ingredience jsou jenom 3 a tak je jasné, že i v tomto případě mluvíme o jídle, které je možné připravit velmi jednoduše a také velmi rychle. Oproti ohřívané klasice však párky zapečené v těstíčku nejenom mnohem lépe vypadají, ale zaujmou vás také tím, že podstatně lépe chutnají. I proto vám doporučujeme tento recept vyzkoušet. A co si na něho budete muset připravit? Rozhodně nejde o nic složitého. Stačí tyto věci:

  • Slabé párky
  • Listové těsto
  • Vejce

Těsto rozválejte a nakrájejte

Listové těsto sice můžete udělat doma, ale je to natolik komplikované, že ho každý raději kupuje. Jakmile ho máte, je na místě ho rozválet na tenký plát, který by měl mát pokud možno čtvercový tvar. A to z důvodu, že párky zapečené v těstíčku budou mít následně stejný vzhled. Jakmile máte těsto rozválené, je třeba s vzít nůž a postupně ho nakrájet. A to na pruhy, které budou mít zhruba 1 centimetr a budou po celé šíři těsta. Toto je na příprav pravděpodobně tím nejtěžším.

Postupně zamotávejte jednotlivé párky

Jak dále? Je to jednoduché. Párky do těstíčka budete postupně zamotávat. A to tak, že vždy bude jeden pruh nahoře a ten další bude dole pod párkem. Takto postupujte střídavě až do konce. Doporučujeme začít od samotného středu a potom přidávejte párky jak z pravé, tak i levé strany. Jakmile jsou všechny na svém místě, rozšlehejte si vejce a můžete těsto i s párky důkladně potřít.

Pečte v roubě

Vzhledem k možné náchylnosti některých párků k praskání je vhodné přizpůsobit receptu samotnou teplotu přípravy. My doporučíme nepřesahovat 150 stupňů Celsia. Jakmile je trouba rozehřátá, již do ní můžete dané párky v listovém těstě vložit, zavřít a péci. Postupně začne těsto nabývat a jeho horní část se začne zbarvovat. Když začne hnědnout, je ta pravá chvíle na vydání. A to znamená i to, že je to i pravá chvíle na servírování daného pokrmu.

Sdílejte článek